Evenimentul zilei

Vi07102020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Liderul suprem Ayatollahul Khamenei cheamă la unitate naţională şi afirmă că Iranul nu va ceda presiunilor

Liderul suprem Ayatollahul Khamenei cheamă la unitate naţională şi afirmă că Iranul nu va ceda presiunilor

17 Ianuarie 2020 - 

Liderul suprem iranian, Ali Khamenei, a lansat un apel la unitate naţională, în prima sa predică de vineri rostită în ultimii opt ani, în urma protestelor izbucnite după ce autorităţile militare au recunoscut doborârea din greşeală a unui avion de pasageri ucrainean, în timpul unei confruntări cu SUA, ayatollahul mai afirmând că sancţiunile impuse de Washington nu vor face Iranul să cedeze, transmite Reuters.

Ayatollahul Ali Khamenei i-a chemat de asemenea pe iranieni să se prezintă în număr mare la vot în alegerile legislative care vor avea loc în februarie.
Mii de credincioşi s-au adunat într-o mare sală de rugăciune din centrul Teheranului, precum şi pe străzile şi în zona din jurul clădirii, strigând 'Moarte Americii'.
În prima sa predică de vineri din ultimii opt ani, într-un moment în care regimul de la Teheran este supus presiunilor interne şi externe, Khamenei a mai spus că ar trebui luate măsuri pentru prevenirea unor incidente precum doborârea 'tragică' a avionului companiei Ukraine International Airlines, la 11 ianuarie, în care au murit 176 de oameni.
Ayatollah Khamenei a susţinut că loviturile cu rachete ale Teheranului împotriva unor ţinte americane în Irak au arătat că Iranul are sprijin divin în a 'da o palmă' unei puteri mondiale.
'Faptul că Iranul are forţa de a da o astfel de palmă unei puteri mondiale arată mâna lui Dumnezeu', a spus Khamenei, subliniind că uciderea generalului Qassem Soleimani, comandantul Forţei de elită Quds şi un apropiat al său, a arătat 'natura teroristă' a Washingtonului.
În predica de vineri, Ali Khamenei a mai spus că nu se poate avea încredere în cele trei puteri europene - Franţa, Germania, Marea Britanie - părţi ale acordului nuclear din 2015 şi care au declanşat în această săptămână mecanismul de reglementare a diferendelor, ce poate conduce la reimpunerea de sancţiuni din partea ONU. Potrivit lui Khamenei, aceste acţiuni de a exercita presiuni asupra Iranului nu vor da rezultate.
El i-a acuzat de asemenea pe 'duşmanii' Iranului, un termen cu care sunt desemnaţi de obicei Washingtonul şi aliaţii săi, că încearcă să se folosească de doborârea accidentală a avionului ucrainean pentru a umbri manifestarea publică de durere care a urmat asasinării generalului Soleimani.

Lasă un comentariu