Evenimentul zilei

Vi07102020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Polonia cumpără avioane de vânătoare F-35 de la SUA

Polonia cumpără avioane de vânătoare F-35 de la SUA

27 Ianuarie 2020 - 

Polonia va semna un acord cu Statele Unite ale Americii în valoare de 4,6 miliarde de dolari pentru achiziţionarea a 32 de avioane de vânătoare F-35, a anunţat luni ministrul apărării polonez Mariusz Blaszczak.

Acest acord va fi semnat vineri la Deblin, oraş pe ţărmul fluviului Vistula, unde se afla un centru-cheie de pregătire a piloţilor în Polonia, a precizat ministrul într-o postare pe Twitter. Fabricantul Lockheed Martin a declarat că primele avioane F-35 ar putea fi livrate Poloniei în 2024, potrivit Agerpres.
La sfârşitul lunii septembrie, Congresul american a acceptat ca SUA să vândă Poloniei 32 de avioane de vânătoare de a cincea generaţie F-35, valoarea contractului fiind estimată atunci la 6,5 miliarde de dolari. La vremea respectivă, Varşovia declarase că acesta este preţul de pornire şi că intenţionează să mai reducă din preţ pe calea negocierilor, în acelaşi mod în care a negociat achiziţionarea de rachete Patriot de la Raytheon.
În 2018, Varşovia a semnat un contract de achiziţionare a sistemului antirachetă american Patriot în valoare de 4,75 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro), conform AFP. La 22 ianuarie a.c., ministrul apărării polonez Mariusz Blaszczak anunţase că, săptămâna viitoare, Polonia ‘va finaliza acordul privind achiziţionarea de avioane de luptă F-35’ Lightning II, cel mai modern avion american, potrivit portalului american Defensenews.com.
În ceea ce ar putea fi cel mai mare contract de apărare semnat de SUA cu vreo ţară în Europa Centrală şi de Est în acest an, Polonia urmează să devină primul utilizator de avioane de vânătoare de generaţia a cincea a producătorului Lockheed Martin în regiune, adăugându-le la flota sa de 48 de avioane de tipul F-16. La ora actuală, în dotarea forţelor aeriene poloneze se află 27 de MiG-29, precum şi 48 de avioane de luptă F-16 şi 18 avioane ruseşti Su-22, conform presei poloneze.

Lasă un comentariu