Evenimentul zilei

Mie04082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Donald Trump propune reducerea cu 21% a ajutorului extern şi o majorare de fonduri pentru contrararea influenţei Chinei

Donald Trump propune reducerea cu 21% a ajutorului extern şi o majorare de fonduri pentru contrararea influenţei Chinei

10 Februarie 2020 - 

Preşedintele american Donald Trump va propune, în proiectul de buget pe anul fiscal 2021, reduceri de zeci de miliarde de dolari în asistenţa externă furnizată de SUA, simultan cu o majorare a fondurilor ce vizează contracararea ameninţărilor economice venite din partea Chinei şi Rusiei, transmite luni Reuters, citând responsabili ai administraţiei.

Proiectul prevede o reducere cu 21% a ajutorului extern, de la 55,7 miliarde de dolari în anul fiscal 2020 la 44,1 miliarde de dolari pentru 2021.
Preşedintele Trump a încercat şi în propunerea de buget de anul trecut să reducă fondurile pentru asistenţa externă, dar s-a lovit de rezistenţa puternică a Congresului şi nu a avut câştig de cauză.
Actuala propunere, ce va fi publicată luni, are şanse mici să fie aprobată, mai ales într-un an electoral.
Potrivit unui oficial citat de Reuters, asistenţa pentru Ucraina va rămâne la nivelul din 2020.
Preşedintele Trump a fost achitat săptămâna trecută de Senat de acuzaţiile, ce i-ar fi putut aduce destituirea, că a stopat un ajutor către Ucraina pentru a exercita presiuni asupra Kievului să-l investigheze pe Joe Biden, fost vicepreşedinte democrat şi potenţial contracandidat al său la scrutinul pentru Casa Albă.
Oficiali ai administraţiei, citaţi de Reuters, au mai afirmat că Trump va solicita o suplimentare de finanţare pentru U.S. International Development Finance Corporation (DFC), de la 150 milioane de dolari la 700 milioane.
DFC, agenţie creată în mare măsură pentru a contracara influenţa economică în creştere a Chinei, serveşte ca bancă de dezvoltare ce intră în parteneriate cu sectorul privat pentru a acorda împrumuturi în ţările în curs de dezvoltare. Agenţia mai are rolul de opţiune de finanţare alternativă la ceea ce SUA acuză a fi practicile prădătoare ale Chinei, prin care aceasta finanţează construirea de porturi, autostrăzi şi altor infrastructuri şi îşi asigură controlul asupra acestora.
Potrivit lui Adam Boehler, directorul executiv al DFC, o parte din bani agenţiei vor fi dirijaţi către tehnologia 5 G în aceste ţări.
Bugetul propune, de asemenea, suma de 1,1 miliarde de dolari pentru măsuri de securitate cibernetică ale Departamentului Securităţii Interne.

Lasă un comentariu