Evenimentul zilei

Sam07042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Statele Unite și talibanii au semnat un acord de pace, după 18 ani de război

Statele Unite și talibanii au semnat un acord de pace, după 18 ani de război

29 Februarie 2020 - 

Statele Unite și talibanii au ajuns la un acord care, dacă va fi respectat, va aduce pacea în Afganistan și va pune capăt conflictului care a durat mai mult de 18 ani în regiune, relatează BBC, potrivit Agerpres

 

Astfel, SUA şi aliaţii lor îşi vor retrage toate forţele din Afganistan în termen de 14 luni dacă talibanii îşi respectă angajamentele, potrivit unui comunicat comun emis sâmbătă de guvernele american şi afgan. 

„Coaliţia va încheia retragerea restului forţelor sale din Afganistan în termen de 14 luni de la anunţarea acestei declaraţii comune şi a acordului dintre SUA şi talibani (...), în măsura în care talibanii îşi îndeplinesc angajamentele din acord”, se spune în comunicat.

SUA ar urma să-şi reducă iniţial forţele din Afganistan la 8.600 de militari, într-un interval de 135 de zile de semnarea acordului, la Doha.

Talibanii au fost de acord să nu permită Al-Qaeda, ori altor grupări extremiste, să opereze în zonele pe care le controlează.

Statele Unite au invadat Afganistanul la câteva săptămâni după atacurile teroriste din septembrie 2001. Peste 2.400 de militari americani au fost, de atunci, uciși în acest conflict.

În prezent, în Afganistan se află circa 12.000 de militari americani.

Lasă un comentariu