Evenimentul zilei

Mie07082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Ca la talcioc. PUTIN vrea să cedeze TRANSNISTRIA în schimbul recunoașterii Crimeii

Ca la talcioc. PUTIN vrea să cedeze TRANSNISTRIA în schimbul recunoașterii Crimeii Recomandat

26 Ianuarie 2015 - 

Rusia a refuzat pentru prima oară să acorde asistenţă financiară Transnistriei, la solicitarea liderului transnistrean Evgheni Şevciuk, în timpul ultimei vizite a acestuia la Moscova, relatează mass-media din Chişinău, citând cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.Mai mult, ziarul rus titrează “Moscova ar putea ceda Transnistria în schimbul recunoaşterii Crimeii” ca parte a Federaţiei Ruse de către Occident.

În cadrul recentei sale vizite în capitala rusă, aşa-zisul preşedinte al Transnistriei, Evgheni Şevciuk, a solicitat Moscovei un ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de dolari pentru plata pensiilor şi a altor obligaţii sociale.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, Kremlinul i-a răspuns printr-un refuz lui Şevciuk, căruia i s-a reproşat, între altele, cursele charter cu care zboară pe timp de criză. Oficialii ruşi şi-au motivat refuzul prin faptul că Rusia se confruntă ea însăşi cu grave probleme economice.

În opinia lui Anatol Ţăranu, directorul Centrului pentru studii strategice şi consultanţă politică din Chişinău, aceasta relevă o schimbare a atitudinii Kremlinului faţă de Transnistria, la care Moscova ar putea renunţa în schimbul recunoaşterii Crimeii ca parte a Federaţiei Ruse pe plan internaţional.

“Moscova îşi schimbă, se pare, viziunea asupra Transnistriei, care înainte era considerată avanpost rusesc spre Balcani, iar acum această poziţie a fost ocupată de Crimeea”, peninsulă ucraineană din Marea Neagră anexată în luna martie de Rusia, explică el.

“Rusia este astăzi într-o situaţie dificilă din cauza Crimeii, a situaţiei din estul Ucrainei şi a crizei economice interne”, mai estimează expertul de la Chişinău, opinând că Transnistria devine o povară insuportabilă pentru Moscova.

În acelaşi timp, economia transnistreană se află într-o stare critică, o bună parte din întreprinderi staţionează sau funcţionează la capacitate redusă, pe bază de resurse energetice la preţ redus din Rusia. Tiraspolul datorează Moscovei circa 5 miliarde de dolari pentru importurile de gaze ruseşti, mai scrie Nezavisimaia Gazeta, preluată de Agerpres.

Mass-media locale au relatat recent că investitorii ruşi au început să plece din Transnistria, ceea ce relevă o scădere a rentabilităţii întreprinderilor din stânga Nistrului, precum şi o schimbare a poziţiei Moscovei faţă de regiune.

“Noi credem că Transnistria, fiind partener al nostru, trebuie să fie o regiune care să beneficieze de garanţii speciale în cadrul statului unitar moldovenesc”, a declarat recent ministrul rus adjunct de externe Grigori Karasin.

“În Moldova astăzi jumătate din populaţie este prorusă. Dacă Transnistria ar reveni sub controlul Chişinăului, acest segment de populaţie va creşte. Nu înţeleg de ce Rusia nu a înţeles acest lucru mai înainte şi a avut grijă de republica nerecunoscută”, a declarat Anatol Ţăranu pentru Nezavisimaia Gazeta.

Paul Ciocoiu
Evz.ro

Evzmd.md

Website evzmd.md

3 comentarii

  • Link la comentariu Чмокнименявпопу Marți, 27 Ianuarie 2015 22:50 postat de Чмокнименявпопу

    Пиздеж для лохов

  • Link la comentariu Gruia Novacu Luni, 26 Ianuarie 2015 23:59 postat de Gruia Novacu

    Transnistrian o fi a lu' mă-sa!

  • Link la comentariu Mitica Luni, 26 Ianuarie 2015 19:09 postat de Mitica

    transnistria e "calul troian", lui putin i-ar conveni ca sa faca schimbul, doar ca nu el are de pierdut ci noi romanii din RM. Raportul de alegatori pro romani/europeni se va diminua considerabil...

Lasă un comentariu