Evenimentul zilei

Ma07142020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Ziua Rusiei la Chișinău, ultima coincidență electorală. Concertul din PMAN, sfidarea independenței și statalității Republicii Moldova

Ziua Rusiei la Chișinău, ultima coincidență electorală. Concertul din PMAN, sfidarea independenței și statalității Republicii Moldova Recomandat

12 Iunie 2015 - 

Ambasada Federației Ruse în R. Moldova anunța, pe site-ul său oficial, mare serbare în centrul capitalei.

Ieri, 11 iunie, PMAN urma să fie ticsită cu drapele roșii, iar pe scenă au evoluat mari vedete din Rusia. Și nu doar. Rătăciți printre ansamblul “Samoțvetî” și Dima Bilan, trebuiau să bată din dobă pe banii Kremlinului și Zdob și Zdub.

Întâmplător sau nu, dar acum două zile, în centrul capitalei au fost demarcate lucrările de renovare și în locul unde trebuia să fie scena moscoviților a fost săpat un șanț lung și adânc. Concertul a fost dus din PMAN. Obrazul, care va să zică, ne-a fost spălat de o groapă. Evenimentul Zilei a încercat să afle și despre alte acțiuni culturale, desfășurate pe teritoriul RM cu ocazia Zilei Rusiei și pe pagina www.mda.rs.gov.ru, care aparține Centrului Cultural-Științific rus de la Chișinău, am aflat că cetățenii noștri au avut acces gratuit la spectacolul “Nunta”.
Rectificăm – spectacolul a putut fi urmărit direct de acasă, din pat, în regim on-line. Apoi, încă un film artistic, în regia lui Ghenadii Vasilev, iar la 17.30 s-a desfășurat ședința Clubului savanților și a specialiștilor din cadrul Centrului vizat.

Ultima coincidență electorală din această campanie pentru alegerile locale a adunat socialiștii de toate mărimile, în frunte cu Zinaida Petrovna. Venită ca un țar călare pe un cal din fundul Siberiei, hrănit bine de paznicii Kremlinului, ziua de ieri a fost gândită pentru încă niște voturi în portofoliul socialiștilor. Doar că electoratul care ascultă cum bunica bate doba, va merge duminică la urnele de vot și va alege un primar pro-european.

Prin aceste tananeli, Rusia își arată pentru a câta oară mușchii!

Istoricul Iurie Colesnic a declarat pentru Evenimentul Zilei că dacă acest concert, de Ziua Rusiei, urmărește interese electorale, ar fi trebuit interzis din start. Analistul politic Valentin Dolganiuc consideră că astfel de “desfătări” sunt o sfidare din partea Rusiei față de statalitatea și independența R. Moldova. „Personal, cred că prin astfel de manifestări așa-zis culturale, Rusia își arată mușchii, demonstrând încă odată cine este stăpânul aici. Rușii nu au nevoie de cântece și jocuri, scopul lor este unul meschin. De ce permit un asemenea comportament? Am dat puterea clasei politice, care, se pare, joacă după balalaika lui Putin. Acum doi ani, de 9 mai, Rusia a făcut la fel, aducând în Sfânta noastră PMAN artiști care au venerat și venerează regimul sovietic și speră la o Uniune Sovietică de altădată”, ne-a spus, revoltat, dl Dolganiuc.

Relațiile moldo-ruse, rană vie pentru acest pământ

Dincolo de lozincile des întâlnite despre parteneriatul strategic cu Rusie și așa-numitele relații istorice, realitatea relațiilor moldo-ruse pe parcursul ultimelor două secole, dar și a ultimelor două decenii, prezintă un sumbru tablou al politicii Kremlinului. Rusia a anexat pentru prima dată spațiul dintre Prut și Nistru în 1812, despicând în două Principatul Moldovei. Uniunea Sovietică a reanexat teritoriul în 1940, după ce în 1918 Basarabia se unise cu România. Ultima mai ales, a fost urmată de evenimete tragice pentru populația regiunii.

Deportările, în trei valuri, foametea organizată, colectivizarea care a distrus mica proprietate țărănească, și nu în ultimul rând deznaționalizarea și sovietizarea culturală în încercarea de a crea și în Basarabia un ”homo sovietcus”.
Mai mult, teritoriul nou-createi RSSM a fost croit după bunul plac al autorităților sovietice, fără vreo rațiune economică sau etno-lingvistică.

Dar nici după destrămareaa URSS și proclamarea independenței Republicii Moldova, acțiunile subversive nu au încetat. Federația Rusă, succesoarea de drept a URSS, nu a permis în niciun caz ieșirea RM din sfera sa de influență, folosind pentru asta toate mijloacele. Chiar de la proclamarea independenței, Moscova a stipendiat separatiștii din Tiraspol până s-a ajuns la război. Armata a 14-a a intervenit direct în conflictul de pe Nistru de partea separatiștilor. Și până astăzi, trupele rusești staționează pe teritoriul Republicii Moldova, oficial în calitate de ”pacificatoare”, dar aceasta contravine absolut Constituției care stipulează neutralitatea țării. Deși în 1999 Rusia s-a angajat să-și retragă armata și munițiile, nimic nu s-a întreprins pentru asta.

Ei ne impun embargouri, iar noi le dăm ce avem mai sacru- PMAN!

Încercările Chișinăului de a se apropia de familia europeană și a-și construi un viitor european, au fost de asemenea taxate de Kremlin. În 2003, după ce președintele de atunci Vladimir Voronin a refuzat să semneze ”Planul Kozak” de reglementare transistreană, prin care Republica Moldova urma să fie federalizată iar armata rusă legalizată pe teritoriul său, Moscova a răspuns imediat prin instituirea unui embargou pentru vinurile moldovenești, a căror piață de desfacere se afla preponderent în Rusia. Similar, cel mai recent, intenția RM de a parafa și semna Acordul de Asociere la UE, a adus după sine un nou embargo la vinuri în toamna lui 2013, extins ulterior și pentru fructele moldovenești.

Politica duplicitară a Rusiei s-a văzut în practică în lunile ianuarie-februarie ale anului 2014, când din regiunea separatistă Transnistria au ajuns în Federația Rusă 13 loturi de vinuri, în volum total de peste 56 de mii de litri. De asemenea, serviciul sanitar rus a examintat în martie 2014 solicitarea guvernatorului unității teritoriale autonome Găgăuzia, Mihail Formuzal, de a relua livrările producției vitivinicole pe piața Federației Ruse”,  ca urmare a unui referendum ilegal organizat de autoritățile locale din Comrat privind aderarea la Uniunea Vamală condusă de Rusia.

1 comentariu

  • Link la comentariu Alina Vineri, 12 Iunie 2015 14:21 postat de Alina

    Nu inteleg ce face procuratura, CNA sau CEC-ul? Dorm sau le e frica de embargouri, caci exista lege care si Zina trebuie s ao respecte nu doar restul candidatilor.

Lasă un comentariu