Evenimentul zilei

Sam07042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Analist al Institutului UE pentru studii de securitate de la Paris: UE adoptă un limbaj dur la adresa Chișinăului

Analist al Institutului UE pentru studii de securitate de la Paris: UE adoptă un limbaj dur la adresa Chișinăului

17 Februarie 2016 - 

Ultima rezoluție adoptată la Bruxelles de către miniștrii de externe ai UE este un avertisment dur pentru Republica Moldova, de la debarcarea comuniștilor de la putere în 2009, consideră analistul Institutului Uniunii Europene pentru Studii de Securitate de la Paris, Nicu Popescu, intervievat de Europa Liberă. 

„Este suficient să comparăm această declarație cu orice altă declarație venită din partea Uniunii Europene referitoare la Moldova din ultimii șase ani ca să ne dăm seama că, chiar și în limbaj diplomatic, aceasta este cea mai dură declarație adresată Republicii Moldova de la plecarea comuniștilor de la putere în 2009. Și în acest sens limbajul acestei declarații este dur în sine, dar mai ales dur comparativ cu ceea ce a avut Republicii Moldova de auzit la Bruxelles până acum. Pentru Moldova această declarație este cu atât mai regretabilă cu cât, dacă în cazul acestei declarații observăm că Uniunea Europeană a adoptat cea mai dură poziție posibilă din ultimii șase ani, la aceeași reuniune a miniștrilor a început să se deblocheze relația dintre Belarus și Uniunea Europeană. Bineînțeles că declarația față de Belarus este ceva mai negativă decât cea față de Republica Moldova, vorbește și despre abuzurile antidemocratice din Belarus. Dar iată că Republica Moldova astăzi s-a trezit pe o traiectorie de înrăutățire a relației cu UE, iar Belarusul merge în direcție opusă, pe o traiectorie de îmbunătățire a relațiilor cu Uniunea Europeană. Și acest lucru, iarăși este încă un minus adus simbolic Republicii Moldova”, este de părere Nicu Popescu.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au adoptat, luni, o rezoluție în 13 puncte pentru Republica Moldova în care cer vehement ca guvernul Filip să treacă la implementarea reformelor în justiție, administrativ-financiare și depolitizarea instituțiilor statului. 

Lasă un comentariu