Evenimentul zilei

Sam07042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Carpov: Dacă Transnistria ar primi regim de autonomie largă, problema ar dispărea

Carpov: Dacă Transnistria ar primi regim de autonomie largă, problema ar dispărea

18 Februarie 2016 - 

Deputatul și fostul vicepremier pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că dosarul transnistrean poate fi soluționat rapid, dacă s-ar acorda un statut de autonimie largă regiunii de peste Nistru.

„Da, eu cred că, dacă regiunii transnistrene i s-ar oferi un statut de autonomie largă, extinsă, aşa cum am şi declarat pe parcurs în formatul „5+2”, mă refer la cei de la Chişinău, reprezentanţii de la Chişinău, eu cred că problema ar dispare. Pentru că oamenilor de rând le trebuie nişte elemente esenţiale pentru viaţa cotidiană. Adică da, autonomie culturală, lingvistică, să li se asigure comunicarea în limba pe care o consideră ei mai comodă. Şi dacă e limba rusă, să poată să vorbească în limba rusă, să facă studii în limba respectivă, să poată avea acces la valori culturale în anumite limbi.

Deci, aceste aspecte eu cred că pot fi oferite, trebuie oferite şi sunt în linie cu standardele europene şi internaţionale. Dar există elemente politice care vin nu din rândul populaţiei din regiunea transnistreană, dar de la liderii care sunt exponenţii unor interese străine Republicii Moldova. Şi interesele respective vin de la Moscova. Sunt promovate cu insistenţă şi fac parte dintr-un joc geopolitic pe care Moscova îl poartă cu Vestul de fapt, iar Chişinăul este la frontiera între Est şi Vest. Și atunci lucrurile se complică şi mai mult pentru noi”, a declarat Carpov. Germania deține președinția în OSCE, mediator constant între Chișinău și Tiraspol, iar Berlinul a precizat că se va implica activ în dezoltarea dialogului între cele două părți, atât în format „1+1”, cât și în cadrul formatului „5+2”. 

Lasă un comentariu