Evenimentul zilei

Joi06042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Bucureștiul trimite la Chișinău un ambasador expert în politici de securitate

Bucureștiul trimite la Chișinău un ambasador expert în politici de securitate Recomandat

07 Aprilie 2016 - 

Daniel Ioniță, fost secretar în Ministerul Afacerilor Externe și expert în integrarea în NATO, cel care a făcut parte din echipa de negociatori a Acorduluil bilateral cu SUA referitor la participarea Romaniei la sistemul de aparare antiracheta, este numele vehiculat pentru postul de ambasador al României la Chișinău.

Agenția de știri Hotnews.ro, care citează și o declarație a președintelui Klaus Iohannis, în care șeful statului român susține această nominalizare, prezintă un CV detaliat al celui care ar urma să conducă reprezentanța diplomatică a Bucureștiului din Republica Moldova după încheierea mandatului lui Marius Lazurca.

Daniel Ioniţă este diplomat de carieră. Şi-a început activitatea în MAE în iunie 1996, parcurgând succesiv toate treptele diplomatice, de la ataşat la ministru plenipotenţiar. Din 6 octombrie 2011 şi până la dată preluării funcţiei de secretar de stat a fost Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Norvegiei. În intervalul 2010-2011 a ocupat funcţia de Director general pentru afaceri strategice în cadrul MAE. În această calitate, a coordonat activitatea a trei directorate, fiind responsabil de ansamblul activităţilor politico-diplomatice desfăşurate de România în cadrul NATO, UE - dimensiunea de securitate (Politică de Securitate şi Apărare Comună), OSCE, Consiliul Europei, precum şi de relaţiile bilaterale ale României cu SUA şi Canada. Portofoliul sau a cuprins o arie vastă, de la politici de securitate, la neproliferare, dezarmare şi problematica drepturilor omului.

Are o bogată experienţă de negocieri internaţionale, fiind parte a delegaţiei oficiale care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea României la sistemul de apărare antirachetă. De asemenea, în perioada octombrie 2010 ￯ august 2011 a fost negociatorul şef al României pentru un nou acord cadru al CFE (Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa), precum şi pentru negocierea Acordului de constituire a BLACKSEAFOR (1999-2001).

Din decembrie 2006 până în septembrie 2010 a asigurat conducerea Direcţiei NATO, transformată ulterior în Direcţia Politici de Securitate. A răspuns de agenda politică a Summit-ului NATO de la Bucureşti şi a fost membru al delegaţiilor oficiale ale României la ultimele trei evenimente la vârf ale Alianţei (Bucureşti 2008, Strasbourg-Kehl 2009 şi Lisabona 2010), precum şi la Summit-ul OSCE de la Astana (decembrie 2010). A efectuat misiuni diplomatice la Bruxelles şi Stockholm, în această ultima locaţie în funcţia de adjunct al Ambasadorului.

În perioada 2000-2002 a fost director adjunct la Direcţia NATO din MAE, fiind responsabil, în principal, de coordonarea aspectelor legate de pregătirea aderării României la NATO (MAP). Are o diplomă universitară de inginer electro-energetician, însă s-a specializat în problematica de integrare euro-atlantică şi securitate naţională. Este absolvent al mai multor cursuri de specialitate organizate în ţară şi în străinătate (Colegiul Naţional de Apărare din România, Colegiul NATO de la Roma, Colegiul European de Securitate şi Apărare, Centrul European pentru Studii de Securitate "George C. Marshall", Colegiul Naţional de Apărare al Suediei).

A fost decorat de doi Preşedinţi ai României cu: Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer în martie 2013; cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, în decembrie 2008; cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler, în decembrie 2002. În luna mai 2014, Episcopia Europei de Nord a Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit "Crucea Nordului", care reprezintă cea mai înalta distincţie pentru mireni.

Klaus Iohannis a mai a declarat miercuri că a aprobat desemnarea lui Dan Mihalache că ambasador al României la Londra, dar şi a lui Marius Gabriel Lazurca, fost ambasador în Republica Moldova, că pentru şefia ambasadei Române din Budapesta.

 

1 comentariu

  • Link la comentariu Mandrean Paul Joi, 07 Aprilie 2016 17:42 postat de Mandrean Paul

    Tinand cont ca anul 2018/, anul Centenarului Unirii se apropie cu pasi repezi, Romania si Moldova au nevoie de oameni profesionisti, patrioti si care sunt respectati in strainatate.

Lasă un comentariu