Evenimentul zilei

Lun10212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică INVESTIGAȚIE //Rusia își ascute săbiile deasupra Moldovei: „Salvatorii-patrioți” de la Chișinău se pregătesc să pună umărul în numele Moscovei

INVESTIGAȚIE //Rusia își ascute săbiile deasupra Moldovei: „Salvatorii-patrioți” de la Chișinău se pregătesc să pună umărul în numele Moscovei Recomandat

25 Iulie 2016 - 

Apropierea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, programate pe 30 octombrie, a creat zarvă în rândul mișcărilor de așa-zis activism civic, dar cu puternice tente politice.

Aceasta se regăsesc în zona anti-europeană, de stânga, acolo unde diverse personaje obscure încep să-și facă loc sau să reactiveze, după caz. Aceștia se bat cu pumnul în piept că ar fi mari „patrioți” moldoveniști, dar din aceia din categoria celor filoruși, care urăsc tot ce înseamnă Europa și care doresc ca țara lor să rămână pentru totdeauna la marginea lumii civilizate, dar să aibă mândria și rânza moldovenească intactă și nepătată.

Patriotism de tip sovietic și anti-european, inoculat încă de dinainte de 1991. Aceeași falsificatori de istorie, cu apucături KGB-iste, care nu s-au oprit din a snopi în bătaie, în beciurile structurilor de forță, pe tinerii care își doreau ca viața lor să se schimbe în mai bine la 7 aprilie 2009. Aceștia sunt „patrioții” și „conservele rusești” care astăzi se reactivează sub impulsul fățiș al Moscovei să lupte împotriva a tot ce e european și să susțină, mai mult sau mai puțin vizibil, candidatul Moscovei la fotoliul prezidențial, pe Igor Dodon.

Salvăm Moldova cu foști KGB-iști și mari „patrioți” cu unchi la FSB

Din această categorie fac parte și cei de la Mişcarea Populară „Salvăm Moldova!”. Un soi de ONG, fondat oficial la 18 martie 2016, dar care s-a înființat cu adevărat în preajma alegerilor parlamentare din noiembrie 2014, sub denumirea inițială de Comitet al Salvării Naționale și care avea ca scop lupta împotriva NATO și a României. O structura formată din cadre din domeniul securități, toți cu ștate vechi și la KGB-ul rusesc de dinainte de 1991 și care a încercat și atunci, prin conducătorii săi, să destabilizeze R. Moldova. Presa din R. Moldova a scris că, în aprilie 2009, Ion Mahu se pregătea chiar pentru reținerea liderilor de atunci ai mișcării pro-europene și doar intervenții SUA și UE au împiedicat acest lucru.

Liderul acestei mișcări este Ion Mahu, fost director al Direcției principale contraspionaj din cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al R. Moldova. Acesta este un cunoscut românofob, adept al moldovenismului primitiv inventat politic de către Voronin. De altfel, ascensiunea sa în SIS s-a datorat comuniștilor Voronin și a nepotului acestuia, Artur Reșetnicov, afirmându-se ca un „om de casă” al PCRM. Agenția Interlic a scris că un unchi de-al lui Mahu este locotenent-general al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și că s-a ocupat de fabricarea diferitor dosare și de provocări, acuzând oamenii că ar fi agenţi ai serviciilor speciale din alte țări, cel mai des România.

După ieșirea la pensie, presa de la Chișinău a scris că unchiul său oferă consultații FSB-ului pe „direcția moldovenească”. Mahu nu a negat niciodată public legătura cu unchiul din FSB-ul rusesc. Mai mult, după plecarea sa din SIS, Mahu a emis o scrisoare publică la numai doi ani distanță în care își acuză foștii colegi de lipsă de patriotism și că nu fac nimic în privința României. „În ultimii doi ani (din 2009 până în 2011 -n.r.), românizarea ţării noastre s-a amplificat mai mult, decât în orice perioadă a independenţei Moldovei, iar rolul SIS în lupta de rezistenţă este mizerabil. În multe funcţii, lucrează oameni care au cetăţenia altor state. Ziua independenţei o sărbătorim cu drapele româneşti. Peste tot în ţară, găseşti inscripţii de genul "Moldova este România" şi "Basarabia - pământ românesc", scrie Mahu într-o scrisoare publicată, culmea, la Tiraspol, pe pagina electronică „RIA Dnestr” (Reghionalnoie Informaţionnoie Aghenstvo Dnestr).

Amenințări cu arme și violență

De altfel, în martie 2016, Mahu a declarat la o emisiune televizată a postului TV7 că el și organizația sa nu va ezita să pună mâna pe arme pentru a riposta împotriva mișcărilor unioniste din R. Moldova. „Dacă va fi nevoie, vom pune mâna pe arme. Nu azi, nu mâine... dacă ei ne vor provoca noi o vom face. Noi ce ar trebui să votăm pentru țara noastră să dispară”, a pus Ion Mahu. De altfel, în intervențiile sale pe site-urile moldoveniste, Mahu încearcă să resusciteze mitul sovietic al „jandarmului român” care vin să dea lecții basarabenilor și reia multe dintre elementele propagandei sovietici anti-românești pe care de altfel a întreprins-o ca slujbaș al KGB-ului. De altfel, acesta a afirmat, în mai 2016, că principala luptă a Asociației „Salvăm Moldova!” este lupta cu România. „Principală, dar nu și unică. Mișcarea noastră intenționează nu numai să lupte cu unioniștii, dar și cu toți acei, care au dus țara la corupție totală și haos total”, spune Mahu într-un fel de „auto-interviu” de pe site-ul mișcării.

De altfel, și noul proiect al strategiei securității naționale a Republicii Moldova, discutat luna trecută în Consiliul Suprem de Securitate al R. Moldova prevede ca amenințări, la capitolul „amenințări interne” astfel de tactici de agitație și promovare a divizare a țării prin „promovarea unor politici de „soft-power” pentru proliferarea separatismului prin activităţi şi tactici care au drept scop divizarea societăţii pe criterii etnice, de orientare geostrategică, politică, prin oferirea de regimuri şi condiţii speciale anumitor entităţi administrativ-politice”.

Nici usturoi politic nu a mâncat, nici gura nu-i miroase

În prezent, Mahu își caută un nou stăpân în lumea politică și vrea să se afirme din nou ca „băiat bun la toate”, la fel ca pe vremea PCRM-ului lui Voronin care l-a instalat în funcțiile fruntașe la SIS. Din informațiile noastre, Mahu a încercat fără succes să se lipească de Partidul Nostru a lui Renato Usatîi. A fost refuzat fără menajamente. Așa că se reorientează către PSRM-ul lui Igor Dodon, cel care are nevoie de oricine îl poate ajuta în campanie. Ion Mahu, oportunist de vocație, încearcă să profite de această situație pentru a încerca să revină pe cai mai mari, de data aceasta în politică. De aici și activarea sa plină de gargară, prezentă de altfel la toți „moldoveniștii” care de altfel își dau proba așa-zisului patriotism în cât de tare pot țipă că sunt românofobi. Încă de la formarea mișcării, Ion Mahu a anunțat că scopul principal al platformei este „Formarea unei forţe socio-politice considerabile, orientate spre fortificarea statalităţii Moldovei, integritatea sa, neutralitatea, suveranitatea şi păstrarea patrimoniului istoric”. Astăzi, în schimb, Mahu neagă verbal că ar dori implicarea în politică.

Nu vrea funcții, vrea statalitate

Evenimentul Zilei” i-a solicitat opinia lui Ion Mahu despre toate acestea și a aflat că niciunul dintre cei adunați pe un site al organizației nu își dorește să devină mișcare politică. „Noi nu avem nevoie de funcții, posturi, fotolii. Am avut destule. Nu am avut întâlniri cu Dodon și Usatîi, deși interesele noastre coincid, cu excepția integrării R. Moldova în Uniunea Vamală. Acolo nu ne dorim să aderăm. Suntem moldoveni pe pământul nostru. Nu avem sponsori, pentru că anume politicienii cu bani au stricat electoratul nostru, cumpărându-l”, a subliniat Mahu. Despre liderii locali și ilegalitățile comise de acestea, a menționat că există suficiente informații, dar că e nevoie ca acestea să fie probate. Ba chiar e necesar ca și cei acuzați să dea declarații.

„Țara” lui 666

Mahu a ținut să precizeze că, dacă va reuși să adune o mie sau două de ofițeri în rezervă, atunci va fi bine. „Salvăm Moldova”, potrivit lui, nu este interesată de aspectul cantitativ al membrilor. Cum va ajunge informația la cetățeni? O vor transmite, mergând personal prin sate, unde e mare tristețe. Dar, spune Mahu, am dat țara, și am dat-o cu toții, vina fiind a tuturor. „Noi suntem pentru statalitate. Românii trag de noi cu unirea lor, rușii vor altceva, dar noi ne-am săturat de astfel de intenții. Cu George Simion nu am avut niciun conflict. Nici nu-l cunosc măcar personal. El are țara lui, eu am țara mea. Și o țară de 666 de ani nu poate să dispară, pur și simplu, iar românii ar mai trebui să studieze niște lucruri din istoria, pe care eu o cunosc destul de bine”, a fost răspunsul lui Ion Mahu, care, spre finalul discuției noastre, ne-a spus că știe deja ce vom scrie. Pentru că el știe despre toți în țara asta, care și cu ce respiră. L-am întrebat pe Ion Mahu, de ce cât a fost în funcție, nu a salvat țara, și ne-a răspuns că a făcut multe, până în 2009.

Foștii colegi despre Mahu: un lingușitor și un plângăreț al vechiului regim

Foști colegi de-ai lui Ion Mahu, care au solicitat anonimatul, ne-au declarat că pregătirea profesională a acestuia i-a permis să devină, până la venirea lui Artur Reșetnicov, un simplu șef de secție, și că nu putea conduce cu mai mult de zece oameni. Când nepotul lui Voronin, despre care se spune că a fost supus unor torturi din partea unor oameni de afaceri, cărora le datora o sumă mare de bani, a fost numit șef la SIS, Mahu i-a cântat laude la ureche, lingușindu-se, a și ajuns șef de Direcție. Asta se întâmpla exact când președintele ONG-ului Salvăm Moldova era în concediu și urma să plece din sistem.

A știut însă să se pună bine cu comuniștii și a intrat în grația lor. Acum, acest Mahu, spun sursele noastre confidențiale, visează la vechiul regim se dă mare și tare că știe multe despre mulți. Aberații!, au continuat foștii lui colegi. Ce se întâmplă în interiorul mișcării create de Mahu, nu se știe, dar cert este că Anatol Plugaru, ideologul lor, este susținut de Moscova. Drept argument servește și faptul că fiul lui are un post bine-merci la unul din concernele serioase din Rusia, unde a fost întâmpinat foarte bine. „Dar să nu uităm că Plugaru are dosar penal la procuratură. A mințit oameni și i-a lăsat pe drum”, au accentuat sursele noastre.

„Ideologul” cu visuri prezidențiale

Anatol Plugaru, fost ministru al Securității Naționale, cunoscut pentru „Dosarul locuințelor”, dar și pentru un proces de judecată pornit împotriva lui de minoritățile sexuale din R. Moldova, pe care, în cadrul unei emisiuni TV, le-a numit cu un termen necenzurat, este ideologul organizației care „salvează Moldova”. Plugaru nu a negat funcția pe care o are în cadrul grupului de ofițeri, foști angajați ai organelor de forță, dar a adăugat că nu e singura mișcare, pe care o consultă la nivel ideologic.

Solicitat de „Evenimentul Zilei”, el a declarat că „Salvăm Moldova” urmărește, în esență, doar scopuri pozitive. Cum ar fi? „De exemplu, clarificarea corelației de forțe politice, crearea stării de spirit a populației în contextul vectorului pe care urmează să ne deplasăm, încălcarea legislației și comiterea de infracțiuni de către primari, liderii locali. Aceste informații, la momentul respectiv, vor fi puse pe masa opiniei publice”, ne-a răspuns el.

Nu vrea politică, dar nici nu o exclude

Întrebat dacă ONG-ul vizat intenționează să devină o mișcare politică, a răspuns ferm că nu. Cât privește întâlnirea liderilor organizației cu Renato Usatîi și Igor Dodon, Anatol Plugaru a spus că nu exclude aceste întrevederi, dar nu crede că ofițerii, care au trecut prin suficiente încercări, fiind înlăturați din posturi pentru că incomodau actuala putere, și-ar dori să facă front comun cu vreunul din partidele celor doi menționați.

Și despre bani ne-a comunicat că nu crede că ar fi finanțați de cineva anume. „Din câte cunosc eu, ei strâng mână de la mână, se deplasează în teritoriu cu mașinile presonale și iluminează lumea. Cel puțin, nu văd eu acolo bani. Dacă ar fi, s-ar trâmbița pe la toate televiziunile, ziarele. Noi vrem să fie condamnați toți, care au dus țara la abator. Suntem adepții statalității R. Moldova”, ne-a spus dl Plugaru care, întrebat fiind dacă și-ar dori să candideze pentru funcția de președinte de țară, ne-a răspuns că e o întrebare dificilă. Dar că este unul dintre puținii de la noi, bine pregătiți, să ocupe acest post și să scoată țara din jale și din drama în care a fost adusă de puterea instalată de la 2009 încoace.

Legătura cu PSRM și Kremlin - grupul Izborsk

Nici fostul șef al SIS, colonelul în rezervă Anatol Plugaru, la fel ca Ion Mahu, nu ezită în a-și manifesta simpatiile filoruse și de a coopera cu politicieni moldoveni care împărtășesc aceleși viziuni. Ceea ce este interesant este că la numai o lună distanță de la fondarea oficială a „Salvăm Moldova!”, liderii aceștia ONG au fost primiți și în clubul rusesc Izborsk, care s-a lansat în R. Moldova în aprilie 2016. Chiar de la prima conferință desfășurată la Chișinău, Anatol Plugaru a fost primit în rândul clubului ca membru de vază.

Clubul Izborsk este o asociație rusă de reflecție politică care reunește scriitori, filozofi, persoane publice, politicieni și politologi. Printre altele, din club face parte și cunoscutul promotor al euroasianismului și ideolog șovin al Kremlinului, Alexandr Dughin. Clubul Izborsk a fost creat în 2012 de către scriitorul și jurnalistul de stânga rus, Aleksandr Prohanov, o figura cunoscută în spațiul cultural și politic rus. Din clubul Izborsk Moldova mai fac parte liderul socialiștilor Igor Dodon, deputatul socialist Bogdan Țîrdea, bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah sau fostul lider al PPCD, Iurie Roșca, în prezent unul dintre cei mai vocali susținători ai Rusiei la Chișinău și șef peste Sputnik Moldova.

Printre membrii clubului Izborsk din Rusia se află și partea ultraconservatoare a adepților președintelui rus, Vladimir Putin. Clubul Izborsk nu duce lipsă de finanțare de la statul rus. În 2015, organizația a obținut un grant chiar de la Kremlin în valoare de 10 milioane de ruble rusești. În descrierea proiectului este menționat că organizația va încerca să explice „ce înseamnă Lumea Rusă”. Poate „Salvăm Moldova” va explica asta și pentru moldovenii de aici din Republica Moldova și va subcontracta din grantul acordat celor de la Izborsk.

Revoluționarii anti-UE și întâlnirile suspecte din vizorul SIS

În vara anului 2014, în preajma semnării Acordul de Asociere dintre UE și Republic Moldova, „salvatorii și patrioții” Ion Mahu și Anatol, au participat la mai multe întâlniri cu un grup mai larg de simpatizați ai Moscovei și ai Uniunii Vamale în detrimentul UE. Pe 26 iulie 2016, aceștia aveau să participe astfel de întâlnire de taină care a avut loc ieri în sala mică de conferințe a hotelului Jolly Alon din Chișinău. Anterior, presa din Republica Moldova surprinsese on întâlnire de taină, la Bălți, între principalii exponenți ai moldovenismului prorusesc și anti-UE, eveniment la care au luat parte atunci fostul bașcan al UTA Găgăuzia, Mihail Formuzal, episcopul de Bălți, Marchel sau președintele Partidului „Patrioții Moldovei”, Mihail Garbuz.

 

„Noi discutăm acum despre securitate, cum o să convingem oamenii să ni se alăture, cum să motivăm mass-media să ne promoveze. La primele întâlniri am analizat situația, pe urmă am venit cu propuneri. Una dintre propuneri a fost de a crea câte un comitet popular în fiecare sferă de activitate. Aceste comitete vor include neapărat și experți care vor spune ce este bine în sistemul actual de Guvernare și ce nu. După recomandările acestor experți, noi vom începe să mobilizăm societatea. Pentru toate acestea ne trebuie și finanțe, de aceea ne gândim acum de unde găsim sponsori.”, declara fostul șef al Departamentului relaţii cu publicul şi mass-media al CNSM Veaceslav Perju, care în iunie a fost ales în calitate de Președinte al Uniunii „Moldova Mare”, citat de deschide.md.

 

Țepar imobiliar

Înainte să fie „salvator al Moldovei”, Anatol Plugaru a fost implicat într-un scandal de țeapă imobiliară. Mai simplu, acesta a luat bani de la diverse persoane sub promisiune că va construi un bloc de apartamente în centrul Chișinăului, pe strada Ciuflea, pentru ca mai apoi construcția să nu fie ridicată, iar banii de avans să nu fie returnați celor de bună credință care au crezut că au de a face cu „un fost ministru”. El s-a eschivat atunci prin faptul că cei 10 milioane de lei strânși de la peste 150 de cetățeni, undeva în preajma anului 2010, i-ar fi băgat în fundație. Acolo, Plugaru s-a angajat să construiască prin firma sa Plugarul SRL, un bloc locativ de 14 niveluri.

„Oamenii spun că banii i-au dat nu firmei, ci anume lui Anatol Plugaru, considerându-l o persoană de încredere, pentru că a avut o funcţie importantă în stat. Deocamdată nu vorbim de dovezi. Procurorii cercetează documentaţia firmei. Acum este vorba de o sumă de 360 de mii de euro, dar ea poate fi cu mult mai mare. Aceşti bani firma SRL „Plugaru” i-a luat doar de la nouă persoane, care au depus până azi plângeri la Procuratură, dar numărul investitorilor e mult mare - blocul locativ urma să conţină 14 nivele şi ar putea fi vorba de peste 150 de cetăţeni. Cred că mulţi dintre ei vor depune plângeri în timpul apropiat”, declara în 2011, fostul procurol al Chișinăului, Ion Diacov.

 

În 2014, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă scriau că firmei Plugarul SRL i se cerea insolvența chiar de către un partener de afaceri al fostului director SIS. Conform aceloraşi date, firma Plugarul SRL mai deţine alte 50% din firma „M.I. PROIECT” SRL. Anatol Plugaru deţine şi societatea Proatom SA, aflată de la finele lui 2013, tot în proces de insolvență. Nici până astăzi nu s-a lămurit situația acestei țepe imobiliare, iar presa scria că Plugaru riscă până la 15 ani de închisoare pentru escrocherie.

Lasă un comentariu