Evenimentul zilei

Lun08032020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică INVESTIGAȚIE// Igor Dodon, „prezident” pe banii companiilor ce exportă fructe în Rusia păcălind embargoul rusesc

INVESTIGAȚIE// Igor Dodon, „prezident” pe banii companiilor ce exportă fructe în Rusia păcălind embargoul rusesc Recomandat

14 Octombrie 2016 - 

După ce a fost dat în vileag de jurnaliștii de la RISE Project cum își alimentează subalternii și partidul cu bani rusești, liderul PSRM Igor Dodon își diversifică sursele de venit pentru alimentarea opulentei sale campanii prezidențiale. 

Concret, ar fi vorba de sume frumușele de bani ce circula dinspre cele câteva zeci de firme moldovenești ce au primit verde de la Moscova pentru a exporta în Federația Rusă peste embargoul economic impus Chișinăului. Este adevărat că multe dintre acestea provin și din UTA Găgăuzia și regiunea separatistă transnistreană, dar există foarte multe și de la nordul R. Moldova, zonă cu tradiție pentru votanții de stânga și mai bogată în locuitori de etnie rusă. De altfel, Dodon și-a pregătit și această sursă de venit încă de la începutul lui 2015, atunci când a afirmat că a negociat personal la Moscova ridicarea restricțiilor pentru o serie de firme din Republica Moldova. „Drept rezultat al discuțiilor la nivel înalt purtate cu partenerii noștri din Federația Rusă, inclusiv datorită înțelegerilor la care s-a ajuns în cadrul vizitei oficiale a fracțiunii PSRM la Duma de Stat, începând cu ziua de astăzi câteva întreprinderi au fost admise pentru reluarea exporturilor de mere pe piața rusă”, susținea atunci Dodon.

Lista înălbită

Din toamna lui 2015, serviciul fitosanitar al Rusiei, Rosselhoznadzor, a anunțat ridicarea restricțiilor la exportul de fructe în Federația Rusă, pentru 46 companii din Republica Moldova din 21 septembrie, anterior fiind redicate restricțiile pentru alte 17 întreprinderi similare din R. Moldova. Rosselhoznadzor a anunța atunci că acestea sunt: SC Getodava SRL, SRL NATSCRI, SRL GOSVICCOM-AGRO, SRL Impernucselect, SC Alexer Service SRL, SC Lobi Logistic, SC Fructolinia, SRL Agrovis-Export, SRL Andextrans-Nord, SRL Nord-Expofruct, IM Standard-Vin Plus SRL, SRL Ro-Agroexport, SRL Birlie Prim, SRL Vitarai, SRL TAIX PRIM, SRL Stinca-Grup, SRL Predius Grup, SRL Trans-Activ Declar, SRL Frutctstar, SRL Vlatalis-Impex, SRL Postmiliard, SRL Gotix Fruct, SRL MISTINCOM, SRL Polinsiv Plus SC, АО Гермес-Агросервис, П.К Фруктагроком, SRL Zalina Prim, SRL ROMANAGRO, SRL Vlagrial-Fruct, SRL MONSERAX-GSG, SRL Victor-Fruct, SRL FEDARGAVA, SRL Rusnada Fruct, SRL Kra Fruct, SRL Rapid-Comert, SRL Agroteh-Nuc, SRL Maeta, SRL TRANSLIVAS, ООО ФРИГО-ТЕРМ, SRL AMICUTA, ООО SV-Fruct, ИП IU.ROBU, ООО ROSAGROGRUP, КХ Melniciuc Victor Timofei, ООО Кардашлык, ООО Djeovit. 

Dodon se jură că nu fură

Chestionat recent în cadrul unei emisiunii „În profunzime” de la Pro TV, de către jurnalistul Europa Liberă, Vasile Botnaru, cum că ar percepe comisioane de la aceste firme care au primit deja drept de export din Rusia, Dodon s-a arătat vizibil încurcat și reacționat printr-un limbaj necontrolat pentru un politician. „Oamenii spun că ceea ce-i plăteau lui Voronin pentru un an, acum sunt nevoiți să plătească pentru o lună socialiștilor”, a spus Botnaru. În replică, Igor Dodon a precizat că dânsul nu se ocupă cu așa ceva. „Voi rupe mâinile și  capurile (capetele – în forma corect gramaticală) la toți care se ocupă cu așa ceva. Dacă aflu că cineva se ocupă cu asta, atunci le rup mâinile și capurile”, a repetat Dodon pe un ton vizibil iritat.

Traseist la Dodon cu firmă deschisă la fix!

În lista de „companii tolerate” la export în Rusia se regăsește și Nord-Expofruct S.R.L., condusă de Iurie Plopa. Deși este cunoscut în rândul agricultorilor de la nordul țării, Iurie Plopa și-a înregistrat firma pe 29.05.2015, cu doar câteva luni înainte de introducerea sa pe lista firmelor acceptate de Rusia pentru a exporta produse pe piața sa. Iurie Plopa are și o istorie de traseism politic, fiind ademenit să treacă de la PCRM la PSRM, în schimbul garantării succesului afacerii personale. Din partea socialiștilor a și obținut de altfel un mandat de consilier raional, acolo unde se ocupă de Comisia consultativă de specialitate în domeniul respectării drepturilor omului, protecția consumatorului și cooperării transfrontaliere, dar face parte și din Comisia consultativă în domeniul economiei, finanțelor și bugetului.  

„Noi donăm singuri bani pentru PSRM”

Solicitat de Evenimentul Zilei, Iurie Plopa, consilier PSRM, raionul Ocnița, tot el și directorul firmei „NordExpoFruct” și președintele Asociației de Fermieri „Nord-Sud”, ne-a declarat că firma lui, într-adevăr, exportă fructe în Federația Rusă. Este vorba de mere, prune, cireșe. De rând cu el, beneficiază de acest drept și alte 10 firme din Asociație, despre care dl. Plopa a subliniat că nu întrunesc toate condițiile solicitate de Rusia și nici nu sunt pregătite pentru acest lucru. „Sincer, nu știu de ce am fost selectat să export. Înainte de a expedia o scrisoare către Rospotrebnadzor, noi, fermierii de la Nord, am avut o întâlnire cu președintele PSRM, Igor Dodon. Am discutat cu el și a promis că ne va ajuta. Ulterior, am decis să expediem o scrisoare organului de resort din Rusia, au venit, au verificat condițiile în care deținem roada, frigiderele, livada, după care ne-au anunțat că avem dreptul să exportăm fructele noastre”, ne-a spus Iurie Plopa.

Întrebat dacă atunci când a intrat în grația Rospotrebnadzorului era consilier socialist, el a spus că nu, asta s-a întâmplat... trei luni mai târziu, când oamenii l-au propus pentru aceeastă funcție. „La întâlnirea cu Igor Dodon, nu s-a pus problema că ne ajută în schimbul donațiilor. Dar eu personal am donat și voi dona bani acestui partid, chiar dacă nu sunt membru, doar simpatizant. Și în această campanie voi oferi drept suport 5.000 lei. După posibilități. Cred că la fel vor face și alți directori de firme din Asociație”, a mai subliniat consilierul PSRM, adăugând că Nord-Sud este încă destul de mica, dar vor prinde la puteri și lucrurile vor merge altfel. Pe final de discuție, dl Plopa ne-a zis că este doar fermier, și niciodată n-a fost și nu va fi politician. Despre faptul că a plecat de la comuniști… „Păi, n-am fost, cică, niciodată cu ei”.

Șantajul Moscovei

Lista firmele menționate mai sus este lungă și în acționariat se regăsesc fondatori și conducători cu diverse implicații politice, cele mai multe însă fiind din rândul PSRM și ale Partidului Nostru, ambele cu orientare pro-rusească. De altfel, Dodon și Usatîi au avut dese dueluri verbale, arogându-și fiecare meritele pentru negocierile cu Rusia. De altfel, inspectorii ruși ai Rosselhoznadzor s-a aflat recent într-o amplă vizită de studiu al produselor moldovenești, controlând alte noi șapte firme, toate de la nordul țării din rândul aceluiași bazin electoral pro-rus. Specialiștii ruși  au făcut mai multe deplasări în teritoriu, la pepinierele „Selmax K” şi „Floribel” din municipiul Bălţi, „AMG-Kernel” din Soroca, „Gospodarul Rediu” din Făleşti, „Vitis” Cojuşna şi altele. Vizita inspectorilor Rosselhoznadzor nu este una aleatorie. În viitor foarte apropiat, chiar în plină campanie electorală, la Chișinău este așteptat vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Acesta revine în R. Moldova pentru a primi un răspuns legat de condițiile impuse de Rusia în această vară Chișinău, în scopul de a ridica embargoul la produse moldovenești. În fapt, documentul rusesc ale căror prevederi nu le-a putut afla decât pe surse din presa rusească, nu a fost niciodată prezentat public în mod transparent. Cert este că acele condițiile economice sunt legate de o serie de decizii politice menite să deraieze R. Moldova de pe drumul european și alipirea la Uniunea Vamală. 

Țeapa găgăuză pentru ruși, garantată politic de Dodon

La doar câteva luni distanță, după ce Rusia a dat drumul, în vara lui 2015, la robinetul importurilor dinspre R. Moldova, un scandal scos la iveală de presa de investigație avea din nou să agite apele la Chișinău. În ianuarie 2016, avea să apară un scandal legat de mere poloneze exportate în Rusia via R. Moldova, totul prin concursul unor firme și angajați ai statului. În spatele schemei privind exportul merelor poloneze drept moldovenești era Igor Mîrza, partenerul de afaceri al lui Alexandru Ciobanu, ultimul fiind angajatul ANSA, reținut ulterior de CNA. Schema îl mai implica și firma consilierul bașcanului UTA Găgăuzia, Irina Vlah, susținută de PSRM și Igor Dodon. Consilierul este Serghei Mihalciuc, iar firma a reușit să obțină anularea restricțiilor de export al fructelor pe piața rusească la nicio lună de la fondare, după o vizită în regiune a experților de la „Rosselhoznadzor”. Schema în care au fost implicate două companii din dreapta Nistrului și mai multe firme din regiunea transnistreană (unele dintre ele fictive – n.r.) a determinat Federația Rusă să schimbe regulile de import al fructelor din R. Moldova, noile cerințe implicând costuri mai mari pentru exportatorii moldoveni. De asemenea, utilizarea pavilionului moldovenesc pentru exportul merelor și perelor poloneze a adus prejudicii mari producătorilor moldoveni, nevoiți să-și reducă prețurile la marfă pentru a putea concura cu cele cu acte „falsificate”. Prejudiciul, spun agricultorii, se ridică la peste 80 de milioane de lei, scria anticoruptie.md în primăvara acestui an.

Prejudicii mari aduse agricultorilor moldoveni de acoliții politici găgăuzi ai lui Dodon  

Compania „Oguz-agroprom” a fost printre primele firmei moldovenești scoase de către autoritățile fitosanitare rusești de sub embargoul impus R. Moldova în 2014, în preajma semnării Acordului de asociere cu UE. Pe 30 mai 2015, la doar o lună și jumătate după ce Irina Vlah a preluat mandatul de bașcan al Găgăuziei, cu sprijinul asumat al PSRM-ului lui Igor Dodon, o delegație de experți din cadrul temutei Agenții fitosanitare rusești „Rosselhoznadzor” a întreprins o vizită de documentare în autonomia filorusă din R. Moldova în vederea reluării exportului de fructe din regiune. 

Compania „Oguz-agroprom” este printre primele firmei moldovenești scoase de către autoritățile fitosanitare rusești de sub embargoul impus R. Moldova în 2014, în preajma semnării Acordului de asociere cu UE. Pe 30 mai 2015, la doar o lună și jumătate după ce Irina Vlah a preluat mandatul de bașcan al Găgăuziei, o delegație de experți din cadrul temutei Agenții fitosanitare rusești „Rosselhoznadzor” a întreprins o vizită de documentare în autonomia filorusă din R. Moldova în vederea reluării exportului de fructe din regiune, mai scrie sursa menționată. Aceste probleme create de acoliții găgăuzi, conectați politic la PSRM, creează probleme pentru ceilalți fermieri care nu pot exporta în Rusia, decât dacă se înregimentează politic, așa cum este cazul expus mai sus a fermierului de la Ocnița, Iurie Plopa. Prin această manevră, Rusia răsucește la spate mâinile trudite ale agricultorilor moldoveni pe care îi forțează astfel să adere la PSRM-ul lui Dodon și să cotizeze ca atare la bunăstarea uneia dintre cele mai bogate formațiuni politie din R. Moldova. Astfel, Moscova împușcă doi iepuri: prima, o cale de finanțare și de sustenabilitate financiară pentru PSRM și a două, înflorirea unui partid pro-rus pe care îl folosi pentru a-și atinge politica în regiune.

Investigație jurnalistică realizată de Mădălin Necșuțu și Ileana Rusu

 

 

 

 

Lasă un comentariu