Evenimentul zilei

Vi05292020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Studiu: Actualul sistem de finanțare a partidelor blochează formațiunile politice noi

Studiu: Actualul sistem de finanțare a partidelor blochează formațiunile politice noi

15 Iunie 2017 - 

Sistemul de finanțare a partidelor politice necesită o ajustare astfel încât să fie create mai multe opțiuni de reprezentativitate. Actualul sistem blochează noile partide și avantajează acele formațiuni conectate la marele business și putere.

Totodată, este importantă soluționarea problemei de trasabilitate a surselor proprii de finanțare a partidelor politice. Concluziile se regăsesc în Raportul Național de Dezvoltare Umană 2015/2016, lansat de către PNUD Moldova, transmite IPN.

Autorii raportului menționează că este necesară îmbunătățirea procedurilor existente de finanțare a partidelor politice, făcând donațiile individuale mai simple și mai sigure, creând bariere în calea donatorilor monopoliști. La fel, este necesară sancționarea ilegalităților și a abuzurilor pe o scară de proporționalitate a răspunderii față de stat și membrii acestor partide în cazul finanțării ilicite, inclusiv din străinătate.

În cercetare, drept măsură esențială, este menționată amendarea legislației cu privire la partide politice și a Codului Electoral, încât să permită coborârea plafonului cotizațiilor de membru și al colectării anuale de la 0,3% din veniturile bugetului de stat la 0,2%, pentru a preveni influența nejustificată a sectorului privat asupra finanțării partidelor politice, a diminua cota finanțării din surse private.

Autorii raportului consideră imperativă excluderea interferențelor partidelor politice în sistemul serviciului public și amplificarea mecanismelor legale de întărire a democrației interne în cadrul partidelor politice. Concomitent, se cere impunerea normelor de transparență și aplicarea de sancțiuni proporțional abaterilor înregistrate.

Raportului Național de Dezvoltare Umană 2015/2016 analizează inegalitățile care afectează dezvoltarea durabilă a țării și au un impact negativ asupra bunăstării populației.

Lasă un comentariu