Evenimentul zilei

Sam06062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Dezamăgirea lui James Pettit: Guvernarea de la Chişinău se ocupă de consolidarea puterii, mai puțin de reforme

Dezamăgirea lui James Pettit: Guvernarea de la Chişinău se ocupă de consolidarea puterii, mai puțin de reforme Recomandat

01 Iulie 2017 - 

Ambasadorul SUA în Republica Moldova se declară dezamăgit de guvernarea de la Chişinău pe motiv că este preocupată mai mult de consolidarea puterii decât de soluționarea problemelor cu care se confruntă societatea. Excelența Sa a făcut declaraţii în acest sens la o emisiune de la un post de televiziune privat, transmite IPN.

„Este evident că Guvernul are alte griji. Am văzut activităţi de consolidare a puterii politice, iar pentru aceasta este nevoit să îndeplinească anumite sarcini. Eu înţeleg, dar ar fi mai bine ca Guvernul să continue cu reformele, iar rezultatul în acest caz va ajuta mai mult în acest sens decât schimbarea, spre exemplu, a sistemului electoral”, a declarat şefului diplomaţiei americane la Chişinău.

Ambasadorul SUA a menţionat că a văzut „multă muncă şi eforturi” din partea guvernării pentru elaborarea şi adoptarea mai multor legi, însă nu a remarcat aceleaşi eforturi şi la implementarea lor: „Dezamăgirea populației a început după plecarea lui Vladimir Voronin de la guvernare. Din 2009, oamenii au avut speranţe mari. Dar nu mai poate fi  vorba de răbdare. Oamenii au aşteptat opt ani ca să se îmbunătăţească ceva şi, fiind dezamăgiţi, ei pleacă din ţară”.

Referindu-se la sistemul electoral, James Pettit a declarat că este o încercare a guvernării de la Chişinău de a-şi consolida puterea politică. 

„Acesta sistem de vot există în mai multe ţări. Dar decizia Comisiei de la Veneţia a fost bazată pe situaţia actuală din Republica Moldova. S-a văzut tendinţa guvernării de a consolida puterea politică şi de a întări puterea deja consolidată. Este evidentă voinţa politică a Partidului Democrat de a-şi întări puterea şi influenţa politică. Eu cred că noul sistem electoral va fi totuşi votat, în pofida unor sugestii ale celor de la OSCE sau ale experţilor Comisiei de la Veneţia. Dacă va fi aşa, cel puţin să se ţină cont de celelalte sugestii ale Comisiei de la Veneţia, care pot îmbunătăţi esenţiala cadrul legislativ”, a declarat diplomatul american. 

 

 

Lasă un comentariu