Evenimentul zilei

Mie06202018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Reacția Kremlinului nu s-a lăsat mult așteptată: Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, convocat la MAE rus

Reacția Kremlinului nu s-a lăsat mult așteptată: Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, convocat la MAE rus Recomandat

26 August 2017 - 

Precum se știe, Chişinăul a cerut ONU ca la următoarea Adunarea Generală a organizației să fie inclusă pe ordinea de zi discutarea chestiunii ce ține de retragerea completă și necondiționată a unităţilor militare străine de pe teritoriul moldovenesc, avându-se în vedere, bineînțeles, trupele rusești din Transnistria, fiindcă alte trupe străine nu există. 

Inițiativa Chișinăului a iritat Moscova, care consideră că „e vorba de o nouă acţiune ostilă menită să afecteze relaţiile între cele două ţări”, după cum a declarat Serghei Riabkov, viceministru rus de externe, într-o întâlnire cu ambasadorul moldovean în Rusia, Andrei Neguţa. Reprezentantul diplomatic al Chișinăului a fost convocat la Ministerul rus de Externe, relatează agenția Tass.

Riabkov i-a atras lui Neguţa atenţia asupra „iniţiativei provocatoare a Chişinăului, care cere includerea retragerii totale a forţelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova pe agenda celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul rus de Externe.

„Rusia a subliniat că Moscova a examinat această măsură - care nu ține seama de adevăratele motive ale prezenţei contingentului rus limitat în stânga Nistrului - drept o nouă acţiune dintr-o serie de gesturi recente ostile din partea unor politicieni de la Chişinău, care nu vor o îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale”, se arată în comunicatul MAE rus.

„Cei care iniţiază asemenea acţiuni, care nu corespund aspiraţiilor unei părţi semnificative a cetăţenilor Republicii Moldova, trebuie să înţeleagă că ele vor avea un efect negativ inevitabil atât asupra cooperării bilaterale, cât şi a procesului soluţionării crizei din Transnistria”, avertizează diplomaţia rusă.

Andrei Neguța a mai fost deputat comunist și ambasador la Moscova pe timpul guvernării lui Voronin. Apoi, a trecut „cu arme și bagaje” în PSRM-ul lui Dodon. El l-a înlocuit recent în această funcție pe Dumitru Braghiș (ex-premier al Republicii Moldova pe când șef de stat era Petru Lucinschi), la insistența președintelui Igor Dodon. 

 

 

Lasă un comentariu