Evenimentul zilei

Mie06202018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică DOC// Țările PaE, luate la bani mărunți în PE. Republica Moldova, în vizor pentru nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția într-un raport cu greutate

DOC// Țările PaE, luate la bani mărunți în PE. Republica Moldova, în vizor pentru nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția într-un raport cu greutate Recomandat

14 Septembrie 2017 - 

Republica Moldova, Georgia și Ucraina intră, joi, sub lupa eurodeputaților din Comisia pentru Politică Externă a Parlamentului European (AFET), acolo unde aceștia vor cântări cât de mult au respectat aceste țări obligațiile asumate în Acordurile de Asociere cu UE.

Mai precis, europarlamentarii vor dezbate pe marginea unui proiect de raport întpcmit în acest sens care îndeamnă țările în cauză să se ridice la înălțimea așteptărilor din partea Bruxellesului și a propriilor cetățeni. Domeniile prioritare sunt eradicarea corupției și consolidarea statului de drept și a bunei guvernanțe. De asemenea, se va pune accent și pe un angajament reînnoit al partenerilor pentru adoptarea și aplicarea integrală a unor reforme legate de sistemul judiciar, de administrația publică și de lupta împotriva corupției.

De asemenea, PE cere „să consolideze societatea civilă în țările partenere și rolul său în cadrul Parteneriatului Estic, opunându-se categoric oricărei legi care urmărește să pună capăt activităților legitime ale societății civile și favorizând o implicare de mai mare profunzime a acesteia în controlul și monitorizarea aplicării reformelor legate de Parteneriatul Estic, precum și promovând transparența și responsabilitatea instituțiilor publice”.

Nu în ultimul rând proiectul de raport vorbește și despre respectarea deciziilor Comisiei de la Veneția, fapt ce vizează în special Republica Moldova, după schimbarea sistemului electoral cu unul mixt. Documentul încurajează reformele electorale care respectă standardele internaționale, care aplică recomandările misiunilor internaționale de observare conduse de OSCE și avizele Comisiei de la Veneția, și care fac obiectul unor consultări ample, întrunind, pe cât posibil, un consens al opoziției și al societății civile, pentru a îmbunătăți cadrul electoral fără a favoriza în vreun fel partidele aflate la guvernare. 

 

Lasă un comentariu