Evenimentul zilei

Dum07122020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică VIDEO// Siegfried Mureșan despre relația UE-R. Moldova: „Totul depinde de oamenii politici de la Chișinău”

VIDEO// Siegfried Mureșan despre relația UE-R. Moldova: „Totul depinde de oamenii politici de la Chișinău” Recomandat

29 Noiembrie 2017 - 

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat, într-un interviu de la Bruxelles pentru 10TV, că Republica Moldova trebuie să se apuce serios de reforme pentru a reface relația de încredere care a existat anterior între Chișinău și Bruxelles.

Media

video credit: 10TV

„UE întinde o mână Republicii Moldova, cetățenilor Republicii Moldova. Trebuie să aveți la Chișinău politicieni capabili să prindă această mână și relațiile să capete o nouă dinamică (...) Totul depinde de oamenii politici de la Chișinău și ce am văzut eu în ultimii 3-4 ani de zile, am văzut o încetinire a apropierii de UE față de perioada anterioară. În urmă cu 5-6-7 ani de zile, reușeam să liberalizăm regim de vize, R. Moldova a negociat cu UE acel Acord de Asociere inclusiv componenta de liber schimb. El [documentul] a fost parafat și este implementat destul de încet”, a declarat Siegfried Mureșan

El a mai declarat că este evident că UE discută tot mai multe de condiționalități în R. Moldova și că acest lucru arată lipsa de încredere de partea UE în relația cu oamenii politici de la Chișinău. „Pentru că dacă cineva tot spune: condiționalități, condiționalități, înseamnă că nu mai are încredere că implementezi ceea ce ai agreat”, a mai spus acesta, adăugând că astăzi majoritatea parlamentară de la Chișinău a fost construită ad-hoc.

UE a criticat tot mai mult în ultima vreme lipsa de reforme de la Chișinău, acolo unde a și închis linia de finanțare a reformelor din justiție. Mai mult, Chișinăul a ales să treacă peste recomandările Comisiei de la Veneția și să nu schimbe sistemul de vot din proporțional în mixt, fapt ce a atras critici vehemente la Bruxelles.  

Lasă un comentariu