Evenimentul zilei

Dum08092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Din 64 de state din cadrul Adunării Generale ONU doar 15 delegații s-au opus proiectului privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

Din 64 de state din cadrul Adunării Generale ONU doar 15 delegații s-au opus proiectului privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova Recomandat

24 Iunie 2018 - 

Confruntarea dintre președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon și primul ministru Pavel Filip în proiectul de rezoluție al Republicii Moldova, privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul țării noastre, nu a întârziat să apară. Dacă președintele Dodon este nemulțimit de decizia Adunării Generale ONU spunând că „Guvernul, controlat de PD, a comis un nou gest ostil antirusesc”, premierul Pavel Filip le-a mulțumit statelor care și-au dat votul pentru aprobarea rezoluției și declarat: „Am urmărit care sunt țările care au votat împotrivă sau care s-au abținut. Acest lucru ne determină să fim și mai angajați într-un dialog consecvent pe plan extern”.

 

Amintim că, țările care au votat pro și contra rezoluției Moldovei, privind retragerea trupelor militare ruse fac parte din cele 64 de state din cadrul Adunării Generale ONU. Astfel, 83 de țări, notate cu galben, s-au abținut, alte 15 țări, cu roșu care au votat împotrivă, iar 64 au fost cu vot favorabil rezoluției.

Prim-ministrul Pavel Filip a spus că „uneori GOTR este confundat în mod deliberat cu contingentul de pacificatori ruși, pentru a crea confuzii și a induce în eroare”.A mai spus că decizia Adunării Generale ONU este una istorică, deși președintele Igor Dodon a criticat pasul Guvernului de la Chișinău, menționând că „a comis un gest ostil antirusesc”. 

Dodon, nemulțumit de decizia Adunării Generale ONU: „Guvernul, controlat de PD, a comis un nou gest ostil antirusesc”

Reacția critică a președintelui, legată de votarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluției Moldovei privind retragerea trupelor militare ruse, nu a întârziat să apară. „Guvernul Republicii Moldovei, controlat de Partidul Democrat, a comis un nou gest ostil antirusesc”, a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook. De partea cealaltă, premierul a menționat astăzi că „astfel de declarații nu fac față unui oficial din Moldova”.

„Coaliția de guvernământ face uz de platformele internaționale, încercând să-și consolideze pozițiile politice interne, puternic afectate în preajma alegerilor parlamentare care vor avea loc în câteva luni. O astfel de PR-campanie a Partidului Democrat nu va avea nici o semnificație practică”, a scris Igor Dodon.

Deși rezoluția nu vizează misiunea de pacificatori ruși de la Nistru, ci doar trupele militare GOTR, președintele a menționat că „încetarea operațiunii de pacificare, desfășurată pe teritoriul republicii în conformitate cu acordurile din anul 1992, ea fiind una dintre cele mai reuşite, va fi posibilă doar după ce ambele maluri ale Nistrului vor ajunge la o înţelegere cuprinzătoare cu privire la reglementarea plenară a conflictului”.Lasă un comentariu