Evenimentul zilei

Joi06202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Andrei Năstase și Maia Sandu fac apel la autorităţile de la Bucureşti în perspectiva alegerilor parlamentare din Republica Moldova

Andrei Năstase și Maia Sandu fac apel la autorităţile de la Bucureşti în perspectiva alegerilor parlamentare din Republica Moldova Recomandat

12 Octombrie 2018 - 

Liderii opoziţiei proeuropene de la Chişinău, Maia Sandu, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, şi Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, au făcut, vineri, apel către autorităţile de la Bucureşti să lanseze mesaje clare actualei guvernări de la Chişinău în sensul asigurării unor condiţii democratice şi a respectării statului de drept în perspectiva organizării unor alegeri libere şi corecte la scrutinul parlamentar din Republica Moldova.

"Am fost anunţaţi acum câteva săptămâni că alegerile vor avea loc pe 24 februarie, dar în Republica Moldova niciodată nu poţi fi sigur pentru că nu există predictibilitate şi avem o guvernare care reuşeşte să interpreteze legea aşa încât să organizeze lucrurile aşa cum îi convine mai bine", a declarat declarat Maia Sandu la dezbaterea "Republica Moldova Azi - integrare europeană intre speranţe şi dezamăgiri" organizată de Fundaţia Universitară a Mării Negre.
Pe ce contăm noi: alegeri libere şi corecte şi solicităm sprijinul autorităţilor din România pentru a transmite mesaje clare pentru această guvernare.
E nevoie ca ei să respecte caracterul democratic al acestor alegeri. (...) Ca să nu ajungem într-o situaţie tensionată şi dificilă, avem nevoie de condiţii pentru alegeri libere şi corecte. În rest, noi o să ne facem treaba", a mai spus Maia Sandu.
Referindu-se la Partidul Democrat (PD) şi la Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), ea a spus că e bine "să te dai proeuropean, să obţii bani de la Bruxelles, de la Washington, de la Bucureşti, dar să faci jocurile aşa cum îi convine Kremlinului".
"Pentru că, şi pentru Kremlin şi pentru corupţii de la guvernare, este foarte comod să ţină Republica Moldova într-o zonă gri, într-o zonă în care ei singuri fac regulile şi le schimbă după bunul plac. O zonă în care să continue mecanismele de spălare de bani, schemele de corupţie şi în general se pare că strategia PD-ului, a PSRM-ului, este să transforme Republica Moldova într-o zonă offshore şi să-şi scoată comisioane din aceste infracţiuni financiare de pe teritoriul Republicii Moldova", a spus Maia Sandu.
Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, a afirmat, la rândul său, că este important ca acordarea capitalului public dinspre Bucureşti spre Chişinău să fie condiţionată în continuare "de stat de drept, de democraţie, de libertăţi".
Vladimir Socor, reprezentant al Jamestown Foundation, a declarat la rândul său că autorităţile de la Bucureşti ar putea să facă o serie de lucruri în ce priveşte relaţia cu Republica Moldova.
Să fiţi toţi conştienţi că atât alegerile, cât şi aşa-zişii paşi mici în direcţia statutului special al Transnistriei pot conduce la compromiterea definitivă a tuturor opţiunilor de viitor pentru Republica Moldova, cu excepţia opţiunii dezintegrării şi a căderii în mlaştina lumii ruse. E vorba de ipotecarea viitorului Republicii Moldova", a mai afirmat Socor.
 

Lasă un comentariu