Evenimentul zilei

Mie04012020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Deputaţii care nu cunosc limba română ar putea fi obligaţi să o înveţe

Deputaţii care nu cunosc limba română ar putea fi obligaţi să o înveţe Recomandat

21 Noiembrie 2018 - 

Fracțiunea liberală din Parlament își doresc ca toți deputații să vorbească limba română. Mai ales cei care ies cu discursuri la tribuna centrală, ori vorbesc de la microfoanele special instalate în sala legislativului, să o facă în limba română. În acest sens, fracțiunea liberală a elaborat un proiect de lege pentru modificarea unor acte legislative.

Proiectul a fost elaborat având la bază hotărârea Curții Constituționale, prin care a fost oficializat statului limbii române.
„Este inexplicabil faptul că aleșii poporului, până în prezent, neglijează cunoașterea limbii oficiale a statului și utilizarea acesteia în activitatea pe care o desfășoară”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Prin modificările propuse se numără și includerea în Codul electoral a unei norme generale pentru persoanele care candidează în funcția de deputat, şi anume să cunoască limba oficială a statului.
Faptul că unii deputați nu cunosc limba oficială aduce cheltuieli majore, având în vedere că pentru aceștia toate actele trebuiesc traduse, iar prin excluderea instrumentului de traducere în limba rusă pentru deputați ar aduce o economie de 1,5 milioane anual din bugetul statului, spun autorii proiectului.
„Spre exemplu, în Germania nu există obligativitatea traducerii dezbaterilor parlamentare și a documentelor scrise pentru deputații care aparțin minorităților naționale” – este doar un exemplu adus în argumentarea proiectului.
Având în vedere că de la declararea Independenței R. Moldova au trecut mai mult de 27 de ani, „considerăm că absolut toți reprezentanții minorităților naționale au avut timp suficient să studieze și să posede limba statului suveran în care locuiesc, îndeosebi acei care candidează la funcția de deputat și urmează să reprezinte interesele cetățenilor R. Moldova”, se menționează în proiect.

Lasă un comentariu