Evenimentul zilei

Mie04012020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Mihai Ghimpu: Cum poţi să reprezinţi interesele cetăţenilor dacă nu vorbeşti în limba majorităţii

Mihai Ghimpu: Cum poţi să reprezinţi interesele cetăţenilor dacă nu vorbeşti în limba majorităţii

29 Noiembrie 2018 - 

Parlamentul de la Chişinău a respins în şedinţa de joi introducerea pe ordinea de a zi a proiectului de lege propus de grupul parlamentar al Partidului Liberal (PL) care prevedea ca viitorii deputaţi să cunoască în mod obligatoriu limba română şi să vorbească la şedinţele legislativului doar în română, iar actele legislative să nu mai fie traduse în limba rusă, informează portalul Deschide.md.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a argumentat această iniţiativă a formaţiunii sale prin faptul că deşi s-au scurs 27 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, situaţia în privinţa limbii vorbite nu prea s-a schimbat.
'Cum poţi să reprezinţi interesele cetăţenilor dacă nu vorbeşti în limba majorităţii ?' populaţiei, a întrebat retoric Ghimpu, adăugând că traducerea actelor din limba română în limba rusă generează cheltuieli de milioane de lei anual numai în parlament, neluând în calcul celelalte instituţii ale statului.
Nici iniţiativa PL ca în proiectele legislative să scrie cu 'â' din 'a' şi nu din 'i' nu a fost acceptată, în conformitate cu decizia Academiei de Ştiinţe, dar şi cu normele ortografice actuale în limba română, deşi în şcolile din Republica Moldova această normă se aplică.
Într-o declaraţie de presă, Mihai Ghimpu a explicat că partidul său a făcut această propunere pentru ca la alegerile viitoare să se ţină cont de faptul că aceia care vor să candideze pentru un post de deputat trebuie să cunoască limba română şi că vor trebui să depună proiecte în limba română şi nu în limba rusă.
Facţiunea liberală a avut mai multe tentative - fără succes - de a modifica articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova în vederea înlocuirii 'limbii moldoveneşti' cu 'limba română' ca limbă de stat în Republica Moldova. De fiecare dată, însă, majoritatea parlamentară a respins această propunere.

Lasă un comentariu