Evenimentul zilei

Mie12112019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Nicu Popescu: R.Moldova trăiește într-un context economic, geografic și politic foarte clar

Nicu Popescu: R.Moldova trăiește într-un context economic, geografic și politic foarte clar Recomandat

14 Iulie 2019 - 

Societatea moldovenească pare divizată în materie de politică externă, deoarece unii dintre concetățenii noștri ar prefera o apropiere de Federația Rusă, iar alții îşi doresc integrare europeană.

Cea ce, însă, îi unește pe toți, este dorinţa de a avea relaţii bune, stabile, în beneficiul Republicii Moldova, cu toţi partenerii externi, a declarat ministrul moldovean de externe Nicu Popescu.
”Un lucru care uneşte această coaliţie şi această nouă guvernare, este această dorinţă, pe de o parte de a continua apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, pe de altă parte, de a normaliza relaţiile cu Federaţia Rusă, inclusiv pentru a debloca relaţia economică cu Federaţia Rusă, care timp de mai mulţi ani s-a aflat într-o situaţie mai dificilă”, afirmă șeful diplomației moldovene.
Nicu Popescu a invocat, totodată, datele statistice privind relațiile comercial-economice care arată că peste 2/3 din exporturile moldovenești se îndreaptă spre țările membre ale UE, România fiind principalul partener comercial al Rep. Moldova.
”Acum, indiferent de preferinţele unora sau altora partide politice de la Chişinău, Republica Moldova trăieşte într-un context economic, geografic şi politic foarte clar. Dacă ne uităm la statistica comercială a Republicii Moldova, statistica de comerţ extern, vom vedea că 68% din exporturile Republicii Moldova se îndreaptă spre Uniunea Europeană, iar România este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova. Or, cu o astfel de statistică, cu astfel de dependenţe comerciale, orice partid politic, orice guvern, orice jucător politic responsabil de la Chişinău nu poate să se dea în lături de la cooperarea cu Uniunea Europeană, de la mişcarea spre ancorarea mai fermă a Republicii Moldova în spaţiul european. Şi în acest sens, funcţia mea de ministru de externe nu este chiar atât de dificilă” , a spus ministrul Nicu Popescu.
Șeful diplomației moldovene a mai declarat că acum, interesul R. Moldova este să îşi continue drumul de integrare europeană, să implementeze Acordul de asociere cu UE şi aici există un angajament ferm din partea părţilor constituente ale coaliţiei de guvernare de la Chişinău.
”În acelaşi timp, în relaţiile cu Federaţia Rusă, dar şi cu Ucraina ne dorim o deblocare a relaţiilor politice, acces pe pieţele Federaţiei Ruse, pentru că este un lucru foarte important pentru concetăţenii noştri, în special pentru producătorii agricoli, pentru care posibilitatea de a exporta, nu doar spre UE, dar şi în Rusia, şi în Belarus, şi-n Ucraina”, a mai afirmat Nicu Popescu.

Lasă un comentariu