Evenimentul zilei

Sam08082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Titus Corlătean: Vom întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea alegerilor în diasporă

Titus Corlătean: Vom întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea alegerilor în diasporă

04 Noiembrie 2014 - 

Guvernul Românie va întreprinde unele măsuri pentru a fluidiza procesul de votare în afara ţării pentru turul doi de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

 

Declaraţia a fost făcută de către ministrul de externe de la Bucureşti Titus Corlătean, în cadrul unei intervenţii telefonice la emisiunea „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”.

Titus Corlătean nu a putut preciza cu exactitate măsurile care urmează a fi întreprinse, însă este sigur că se va raţionaliza procesul de completare a declaraţiilor pe propria răspundere în afara secţiilor de votare. „Noi am dorit să evităm fraudarea alegerilor în diasporă, după ce am fost criticaţi în urma desfăşurării ultimului scrutin parlamentar. Astfel, pentru alegătorii din diasporă am introdus semnarea declaraţiei pe propria răspundere de a nu vota multiplu. Dar această procedură a luat şi timp, fapt care a condus la formarea cozilor la secţiile de votare din afara ţării. Nu vom renunţa la această declaraţie, doar că alegătorii vor trebui să o completeze în afara birourilor de votare. Aceasta va fluidiza procesul de votare”, a spus Corlătean.

Ministrul de externe al României a spus că autorităţile de la Bucureşti nu s-au aşteptat la o asemenea rată de participare la alegeri a cetăţenilor români din afara ţării, inclusiv din Republica Moldova. „În Republica Moldova au votat în jur de 22 de mii de cetăţeni români. Remarcăm că la ultimul scrutin parlamentar în Republica Moldova au votat doar opt mii de cetăţeni români. Oricum, noi am mărit numărul secţiilor de votare”, a precizat şeful diplomaţiei române.

În cadrul aceleaşi emisiuni, jurnalistul moldovean Alecu Reniţă a sugerat autorităţilor de la Bucureşti să majoreze numărul secţiilor de votare în Republica Moldova pentru turul doi al prezidenţialelor. „Peste două sute de mii de moldoveni deţin cetăţenia României. La noi au funcţionat 21 de secţii de votare. Iar o secţie de votare poate deservi în jur de o mie de alegători. Deci au putut să voteze doar 21 de mii. Autorităţile de la Bucureşti trebuie să ia act de aceste cifre şi să deschidă mai multe secţii de votare, dintre care cel puţin 10 în  municipiul Chişinău”, a conchis jurnalistul.

Duminică, 2 noiembrie, moldovenii care deţin cetăţenie română au fost nevoiţi să stea în rând mai multe ore pentru a vota preşedintele României, iar o bună parte din ei nu au reuşit să voteze.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu