Evenimentul zilei

Lun01272020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Maia Sandu dă de pământ cu populismul ideologizat al lui Dodon: ce măsură pregătește guvernul pentru 23 august

Maia Sandu dă de pământ cu populismul ideologizat al lui Dodon: ce măsură pregătește guvernul pentru 23 august Recomandat

15 August 2019 - 

Premierul Maia Sandu a solicitat Cancelariei de Stat să pregătească o Hotărâre de Guvern, prin care ziua de 23 august va fi declarată Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare.

Cererea lansată de șefa Executivului în debutul ședinței de astăzi a guvernului este văzută ca o replică dată președintelui Igor Dodon, la scurt timp după ce acesta și-a reconfirmat astăzi într-o conferință de presă intenția de a organiza, pe 24 august, festivități consacrate „aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism” de către armata sovietică, relatează Europa Liberă. 

Apelul prim-ministrei, se precizează într-un comunicat guvernamental, este în concordanță cu rezoluții și declarații ale Parlamentului European despre nevoie unei poziții solidare „împotriva tuturor regimurilor totalitare, indiferent de natura lor ideologică”.

„Guvernul Republicii Moldova condamnă toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului, recunoaște suferințele tuturor victimelor regimurilor totalitare și autoritare și declară că pacea și reconcilierea, bazată pe păstrarea memoriei victimelor, democrația și respectarea drepturilor omului reprezintă unicul model de dezvoltare pe care îl va urma”, se mai spune în comunicat.

La crearea coaliției dintre aliații săi socialiști și blocul pro-european al Maiei Sandu, în luna iunie, președintele Dodon spunea că cele două formațiuni trebuie să se abțină de la abordarea unor subiecte ideologice și geopolitice pentru a putea guverna împreună, după ani în care instituțiile statului au fost „capturate” de rivalul lor comun, PD, alungat de la putere.

Două luni mai târziu, șeful statului și-a anunțat însă planurile de celebrare a unei date sensibile ideologic și geopolitic, iritându-și partenerii de la putere.

Săptămâna trecută, un grup de istorici și intelectuali au criticat planurile de sărbătoare ale președintelui Dodon, acuzându-l că ar urmări „proslăvirea regimului sovietic” și „ponegrirea memoriei” basarabenilor care au devenit victime ale regimului sovietic instaurat în urma operațiunii Iași - Chișinău din 1944.

 

Lasă un comentariu