Evenimentul zilei

Dum05312020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Lovitură pentru acțiunile populist-ideologice a lui Dodon: Ce decizie a luat guvernul în acest sens

Lovitură pentru acțiunile populist-ideologice a lui Dodon: Ce decizie a luat guvernul în acest sens Recomandat

21 August 2019 - 

În timp ce Igor Dodon și Partidul Socialiștilor împreună cu ambasada Rusiei la Chișinău pregătesc vaste manifestări legate de ziua de 23 august, guvernul va emite, miercuri, o dispoziție prin care data de 23 august este recunoscută drept Ziua europeană de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare.

Regimul sovietic a aniversat data de 23 de august ca una a eliberării Basarabiei de către „ocupația germano-română”, idee ce este perpetuată constantă de către forțele politice proruse din R. Moldova.

Potrivit proiectului dispoziției propus spre examinare în ședința de astăzi a Guvernului, autoritățile administrației publice centrale și locale vor organiza la 23 august activități de marcare a acestui eveniment, în limita alocațiilor bugetare.

Totodată, Executivul recomandă instituțiilor mass-media să difuzeze în această zi materiale consacrate evenimentului în cadrul programelor lor cu anunțarea unui moment de reculegere în memoria victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare la ora 20.00.

Premierul Maia Sandu a anunțat acum o săptămână că va propune ca pe 23 august în Rep. Moldova să fie comemorate victimele stalinismului și nazismului, în conformitate cu o rezoluție a Parlamentului European din aprilie 2009.

Inițiativa Guvernului a fost criticată de socialiști, partenerii Blocului ACUM din cadrul majorității parlamentare și de președintele Igor Dodon, care a anunțat că va sărbători pe 24 august 75 de ani de la ”eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”.

Anul acesta la 23 august se împlinesc 80 de ani de la semnarea acordului între Germania nazistă și Uniunea Sovietică prin care cele două puteri și-au împărțit sferele de influență în Europa, cunoscut și ca Pactul Ribbentrop-Molotov.

Pactul încheiat la 23 august 1939, printr-un protocol secret, a stabilit un cadru de coexistență a două regimuri totalitare: nazist și comunist. În urma acestei înțelegeri, în vara anului 1940, Uniunea Sovietică ocupa Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, teritorii ale statului român.

Lasă un comentariu