Evenimentul zilei

Dum07052020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, despre cum se vede la Bruxelles victoria lui Ceban și disensiunile dintre Blocul ACUM și PSRM

Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, despre cum se vede la Bruxelles victoria lui Ceban și disensiunile dintre Blocul ACUM și PSRM Recomandat

11 Noiembrie 2019 - 

Europarlamentarul român din partea grupului Renew Europe și noul raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoş Tudorache, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru TVR Moldova despre cum se vede la Bruxelles victoria lui Ion Ceban la alegerile din Capitală și disensiunile dintre PSRM și Blocul ACUM.

Astfel, referitor la impasul politic de la Chișinău de numirea procurorului general, europarlamentulul susține că UE tinde să privească cu maturitate fiecare evoluţie politică şi fiecare pas politic care se întâmplă într-un stat partener, aşa cum este şi Republica Moldova. 

„La fel de adevărat este că noi cunoaştem foarte bine şi suntem conştienţi că actuala coaliţie, sau mai bine zis această soluţie politică, este una care a venit după o perioadă de tensiune, după o perioadă lungă în care nu ieşeau, de fapt, soluţii politice la Chişinău. Din acest motiv, pentru Uniunea Europeană Guvernul care s-a creat la Chişinău în jurul coaliţiei actuale, cu Maia Sandu în funcţia de premier, a fost un semn bun, pe care cei din UE l-au luat ca pe un semn de stabilitate. La nivelul Parlamentului European această stabilitate este aşteptată şi sperăm ca ea să continue. 

Momentele electorale, fie că sunt tensionate sau liniştite, sunt fireşti într-o democraţie. În alegeri se mai câştigă, dar se şi pierde. Important este ca soluţia politică care guvernează ţara să-şi găsească resursele să ofere soluţii pentru Republica Moldova, deoarece asta aşteaptă toţi cetăţenii ţării şi asta aşteptăm şi noi de la Bruxelles”, a declarat Dragoș Tudorache.

În același timp, în ceea ce ține de victoria candidatului PSRM, Ion Ceban la alegerile din Chișinău, europarlamentarul a afirmat că el, ca cetățean român, a fost mult mai apropiat de ceea ce se întâmplă la Chişinău decât un alt politician din UE. 

„Privind, însă, lucrurile în ceea ce au însemnat ele, aşa cum spuneam mai înainte, alegerile se câştigă şi se pierd, iar noi trebuie să luăm din fiecare alegeri, fie că este victorie sau înfrângere, trebuie să învăţăm ceva din ele şi să mergem mai departe. Cred că acum coaliţia de guvernare de la Chişinău trebuie să meargă mai departe, să depăşească acest moment, să înţeleagă ceva din acest moment, să analizeze de ce s-a întâmplat. 

Este clar că orice prezenţă la guvernare erodează, vă spun asta din proprie experienţă. Drept e că intervalul de timp de la accederea la guvernare şi până la alegeri a fost foarte scurt, dar coaliţia de guvernare trebuie să tragă concluzii şi învăţăminte, să vadă de ce o parte a electoratului care atunci a votat pentru Andrei Năstase acum nu l-a mai susţinut, şi să găsească soluţii pentru problemele ţării”, a menționat Dragoș Tudorache.

El a mai spus că, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru R. Moldova, prima sa prioritate ţine de găsirea unui consens cât mai larg, în Parlamentul European, pentru reformele, măsurile şi pentru tipul de relaţii pe care PE le va avea cu Republica Moldova.

Lasă un comentariu