Evenimentul zilei

Lun07062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică VIDEO// Propunerea Maiei Sandu pentru retragerea moțiunii de cenzură înaintată de PSRM

VIDEO// Propunerea Maiei Sandu pentru retragerea moțiunii de cenzură înaintată de PSRM Recomandat

11 Noiembrie 2019 - 

După intrarea legii în vigoare, pentru a activa mecanismul nou de preselectare a candidaților la funcția de procuror general, dar și pentru retragerea moțiunii de cenzură, legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea va fi expediată Comisiei de la Veneția. 

Media

Cu această propunere vine premierul Maia Sandu „pentru a ieși din impas”. „Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidați către CSP înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția asupra legii”, a declarat șefa executivului într-o conferință de presă, relatează IPN.

„Republica Moldova are nevoie de justiție funcțională. Din păcate, nu toți politicienii din Republica Moldova își doresc această justiție funcțională, o justiție adevărată în care cetățenii să aibă încredere și care lucrează doar pentru cetățeni. Acest lucru este imposibil cu un procuror general care are probleme de integritate și asupra căruia planează riscul de a îndeplini comenzi politice. Vrem să asigurăm numirea unui procuror integru în contextul politic actual și acest lucru nu este deloc ușor”, a notat premierul.

Pe 6 noiembrie, Guvernul și-a angajat răspunderea pentru proiectul de lege care vizează modificarea procedurii de preselectare a candidaților la funcția de procuror general. În opinia premierului, aceasta este singură soluție pentru a evita numirea unui procuror general cu probleme de integritate pentru următorii șapte ani. Or, mecanismul nou prevede răspunderea premierului pentru preselectarea candidaților.

„Acest mecanism este similar procedurii votate în Parlament în luna septembrie, cu susținerea fracțiunii socialiștilor. Atunci, socialiștii au aprobat preselecția candidaților de către Ministerul Justiției, acum se opun preselectării de către prim-ministru. Suspectă decizie”, a declarat șefa cabinetului de miniștri.

Potrivit Maiei Sandu, în mai multe state cu democrații dezvoltate și funcționale, executivul participă la numirea procurorului general. Comisia de la Veneția menționează în mai multe opinii publicate că dorința Guvernului de a se implica în procesul de selecție a procurorului general este rezonabilă odată ce combaterea criminalității este crucială pentru buna funcționare a instituțiilor statului. 

„Potrivit Comisiei, selectarea procurorului general trebuie să se facă astfel încât să obțină încrederea publicului, iar implicarea puterii executive și legislative oferă mai multă legitimitate democratică acestui proces. Prin urmare, implicarea Guvernului în acest proces este necesară, mai ales în situația în care ne aflăm”, a declarat Maia Sandu.

Pe 8 noiembrie, Partidul Socialiștilor a înaintat moțiune de cenzură ca urmare a angajării de către Guvern a răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii.

 

Lasă un comentariu