Evenimentul zilei

Dum07122020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Declarația privind instituirea Consiliului de Cooperare Strategică la nivel înalt dintre R. Moldova și Turcia, aprobată de Parlament

Declarația privind instituirea Consiliului de Cooperare Strategică la nivel înalt dintre R. Moldova și Turcia, aprobată de Parlament

05 Decembrie 2019 - 

Parlamentul a votat astăzi, în lectura finală, ratificarea Declarației Comune referitor la instituirea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt dintre Republica Moldova și Turcia.

 

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, acesta va fi coprezidat de către Guvernul Republicii Moldova și Președintele Turciei. Consiliul va stabili strategia dezvoltării relațiilor în domeniile politic, militar, de securitate, economic, comercial, energetic, transporturi, agricultură, turism, sănătate, cultură, știință și umanitar. Reuniunile Consiliului se vor desfășura cel puțin o dată la doi ani, alternativ în Republica Moldova și Turcia. În cadrul Consiliului va fi instituit Grupul comun de planificare strategică, coprezidat de miniștrii afacerilor externe din cele două țări.

Documentul va contribui la aprofundarea și diversificarea cooperării cu Turcia, impulsionarea relațiilor economice, dezvoltarea cooperării regionale și internaționale, precum și ridicarea relațiilor moldo-turce la nivel de parteneriat strategic.

Declarația se înscrie în planul general de dezvoltare a relațiilor bilaterale cu Republica Turcia, nu contravine legislației naționale și nu afectează drepturile și obligațiile asumate de țara noastră în conformitate cu alte instrumente internaționale la care Moldova este parte.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Republica Turcia au fost stabilite la 3 februarie 1992.

Lasă un comentariu