Evenimentul zilei

Vi05242019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică România DOC// Mitul binomului „servicii secrete-justiție” din România, spart după desecretizarea protocoalelor SRI-Parchetul General

DOC// Mitul binomului „servicii secrete-justiție” din România, spart după desecretizarea protocoalelor SRI-Parchetul General

30 Martie 2018 - 

Lupta anticorupție din România, devenită un model în regiune, a fost suspicionată ani de zile de personaje certate cu legea. 

cum că ar fi rezultatul unor abuzuri convenite între serviciile speciale românești și instituții din domeniul justiției.

Vineri, Serviciul Român de Informaţii a publicat documentul intergral și desecretizat ce face referire la protocolul de colaborare încheiat cu Parchetul General în anul 2009. Este vorba despre Protocolul încheiat între SRI și Parchetul General în 2009. La acea vreme procurorul general al României era actuala șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, relatează TVR.

Această desecretizare vine după ce atât SRI, cât și Parchetul General și-au dat acordul și după ce premeirul și ministrul Justiției drin România, Tudorel Toader, au solicitat instituțiilor emitente, adică SRI și Parchetul General să declasifice aceste protocoale. Pe 16 martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va solicita desecretizarea de către Ministerul Public - DNA a protocoalelor încheiate cu SRI.

Ulterior, directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, şi-a exprimat disponibilitatea pentru desecretizarea protocolului cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Anunţul a fost făcut pe 19 martie de preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda.

Cereri au venit, în ultimii ani, și din partea asocaițiilor de magistrați tocmai pentru a se vedea dacă este o problemă în aceste protocoale, care ar putea să afecteze independența justiției.

 

 

 

 

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu