Evenimentul zilei

Vi05292020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică România VAI DE CAPUL LUI!!! Gafă istorică a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski: „România a ocupat nordul Bucovinei în 1918” / VIDEO

VAI DE CAPUL LUI!!! Gafă istorică a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski: „România a ocupat nordul Bucovinei în 1918” / VIDEO

23 Ianuarie 2020 - 

„România a ocupat nordul Bucovinei în 1918”. Declarația a fost făcută de președintele Ucrainean, Volodimir Zelenski, în cadrul unui discurs ținut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei, marcată anual la 22 ianuarie.

Media

„În urma cu 101 ani a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statului ucrainean și a luptei de eliberare națională. Visele pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei s-au îndeplinit. Acesta este un citat din actul „Sluca” care a anunșat unificarea într-un singur stat independent si a fost proclamat într-un mod solemn de către lideri la 22 ianuarie 1919 în Piața Sofia din Kiev.

În toate colțurile Ucrainei, acest lucru a fost întâmpinat cu entuziasm și inspirație: în sfârșit a existat șansa de a construi o țară unită și independentă. Din păcate s-a pierdut. Ambițiile politicienilor i-au împiedicat să atingă adevărata unitate de stat. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte.

Nu după mult timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, o bună parte din teritoriile Galiției au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei.

Au trecut peste o sută de ani. Am tras concluzii din această poveste?

(…) Vom putea să ne îndreptăm în viitor fără a ne certa despre trecut?”, a susținut președintele Ucrainei.

 

Lasă un comentariu