Evenimentul zilei

Ma05262020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Alegeri Locale 2015 Ecaterina Mardarovici: E timpul ca femeile să fie mai active în politică

Ecaterina Mardarovici: E timpul ca femeile să fie mai active în politică

28 Mai 2015 - 

Ecaterina Mardarovici, directoarea Clubului politic 50/50, spune că e timpul ca femeile să devină active şi să se implice mai hotărât în politică. E timpul ca alegătorii să pună presiune pe partidele politice ca acestea să asigure o cotă minimă de 30 sau 40 la sută de reprezentare a femeilor pe listele lor. Într-o conferinţă de presă, Ecaterina Mardarovici a comunicat că a lansat o campanie de informare a femeilor din grupuri defavorizate, care sunt instruite cum pot să se adreseze candidaţilor electorali şi ce întrebări să le pună.

Directoarea Clubului politic 50/50 a menţionat că partidele de la guvernare, dar şi cele din opoziţie care se declară pro-europene, încalcă prevederile europene în ceea ce ţine de reprezentarea politică a femeilor. Anul trecut, Parlamentul a votat în prima lectură legislaţia privind cota de reprezentare a femeilor, dar iniţiativa legislativă nu a ajuns încă să fie adoptată.

Societatea civilă a insistat ca partidele politice să fie finaţate din bugetul de stat doar cu condiţia că vor promova femei şi tineri pe listele lor electorale, dar ulterior parlamentarii au scos din proiectul de lege această prevedere.

Ecaterina Mardarovici spune că partidele ar avea destule femei pe care să le promoveze, inclusiv să le includă pe liste electorale, deoarece, potrivit statisticilor, între 45 şi 56 la sută din membrii partidelor moldoveneşti sunt femei.

Alexei Buzu, directorul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, e de părere că reprezentarea slabă a femeilor în structurile de conducere are ca efect o reprezentare proastă a intereselor tuturor cetăţenilor.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu