Evenimentul zilei

Mie07082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Alegeri Locale 2015 Competiție strânsă între Greceanîi și Chirtoacă, sondaj

Competiție strânsă între Greceanîi și Chirtoacă, sondaj Recomandat

05 Iunie 2015 - 
Foto: diez.md Foto: diez.md

Lupta politică între Dorin Chirtoacă și Zinaida Greceanîi este strânsă și va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin, arată rezultatele ultimului sondaj, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor.

Dintre respondenţii care ar putea face o alegere conştientizată, 32,4% ar vota cu Zinaida Greceanâi, 29,8% - cu Dorin Chirtoacă, 6,9% – cu Oazu Nantoi, 5,0% – Mihail Cârlig, 4,8% – cu Serafim Urechean, 4,7% – cu Oleg Brega, 4,4% – Ilian Caşu, 3,8% – cu Vasile Chirtoca, 2,3% – cu Monica Babuc, 5,9% – cu alți candidați, arată datele sondajului.

Într-un mod aproximativ similar oamenii ar vota și pentru Consiliul municipal Chișinău, doar că diferența dintre PSRM și PL ar fi mai mare. Partidului Socialiştilor din Republica Moldova ar acumula 32,6%. Urmează, conform numărului de voturi acumulate, Partidul Liberal – 21,0%, pentru B.E.”Platforma Populară Europeană” – 11,2%, pentru „Partidul Nostru”– 8,1%, pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova – 6,0%, pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – 5,9%, pentru Partidul Democrat din Moldova – 4,7%, pentru Partidul Popular din Moldova – 3,9%, pentru alt partid / candidat independent – 6,5%.

Participanții la sondaj au fost invitați să-și exprime opțiunile electorale și în cazul unor alegeri parlamentare anticipate. Pentru Partidul Socialiştilor din Republica Moldova sunt gata să voteze 21,7% dintre persoanele intervievate, pentru Partidul Liberal – 10,9%, pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – 10,0%, pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova – 7,8%, pentru Partidul „Partidul Nostru” – 6,7%, pentru Partidul Popular European – 5,9%, pentru Partidul Democrat din Moldova – 5,6%, pentru Mişcarea Populară Antimafie – 2,9%, pentru Partidul Liberal Reformator – 2,1%, pentru Partidul Popular din Moldova – 1,9%, pentru alt partid / candidat independent – 2,3%.  

Marea majoritate a respondenţilor (76%) consideră că evenimentele din interiorul ţării se desfăşoară într-o direcţie incorectă, doar 16 la sută – într-o direcţie corectă, alte 8% – nu ştiu. Prevalează numărul celor  care nu-s satisfăcuţi de viaţă lor – 61% şi doar 15 la sută au notat că sunt mai mult sau mai puţin mulţumiţi de felul cum trăiesc. Persoanele tinere şi instruite, cele cu o situaţie materială bună, apreciază mai înalt nivelul propriu de viaţă.  Doar 12 la sută dintre cetățeni consideră că situaţia politică actuală din ţară comparativ cu cea de acum 5 ani a devenit mai bună, majoritatea (60%) -sunt de părere opusă, spun că ea a devenit mai proastă, iar 24% n-au sesizat nici un fel de schimbări în acest sens.  Numărul respondenţilor, care a semnalat modificări negative în economia ţării din ultimii 5 ani este cu mult mai mare decât al celor, care le apreciază pozitiv. Astfel, 61% din cei chestionaţi consideră că situaţia economică a diminuat şi doar 15% dintre ei sunt de părere că ea a devenit mai bună.

Doar 23% dintre respondenţi consideră că Guvernul, condus de Chiril Gaburici, este în stare să schimbe lucrurile spre bine, totodată, 67%, aproape de trei ori mai mulţi – sunt sceptici în acest sens, iar 11 la sută dintre intervievaţi nu s-au putut pronunţa la subiect. Dacă duminica următoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la NATO, 29% din respondenţi s-ar pronunţa pentru această opţiune, iar 34% – împotrivă.

Opţiunile respondenţilor pentru Uniunea Europeană şi Uniunea Euroasiatică (Uniunea Vamală Rusia-BelаrusKazahstan)  s-au divizat în felul următor: 39% dintre respondenţi optează pentru Uniunea Europeană, iar 42% – pentru Uniunea Euroasiatică. Fiecare a cincia persoană intervievată n-a fost în stare să se exprime limpede pentru ce ar opta în cadrul unui eventual referendum cu privire la acest subiect.

Cercetările de teren, în cadrul sondajului „Opţiunile sociopolitice ale alegătorilor în preajma alegerilor locale din 2015”, au fost efectuate în perioada 20-30 mai 2015, pe un eşantion de 1593 respondenţi, din 79 localităţi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu