Evenimentul zilei

Dum07052020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Spre Europa, cu pragmatism şi ghionturi

Spre Europa, cu pragmatism şi ghionturi

06 Noiembrie 2015 - 

Capetele încinse ale politicienilor de la Chișinău au nevoie acum de repaus. Unul în care să se gândească pragmatic la viitorul Republicii Moldova și mai puțin la propriile buzunare și ambiții de putere. Un joc al dublei măsuri, între UE și Rusia, nu mai poate fi posibil, iar tactica „vițelul blând” nu va mai fi tolerată.


Până la urmă, partidele sunt niște instituții care ar trebui să se ancoreze în realitate și să se așeze iarăși la masa discuțiilor pentru a forma cât mai rapid o nouă majoritate în Parlament. Una care să continue drumul proeuropean, sau să meargă pe alte opțiuni mai răsăritene. Timpul nu mai are răbdare cu Moldova noastră! Bruxellesul a dat deja „elevului silitor” al Parteneriatului Estic coronița de premiant, poate un pic mai devreme decât o merită. Acum e rândul elevului să se ridice la nivelul de încredere cu care care a fost investit, iar UE urmărește atent acest lucru.

Liderii partidelor politice proeuropene de la Chișinău au nevoie să abandoneze starea de permanent conflict și să privească, cu pragmatism, spre visteria goală a țării. Trebuie să negocieze rapid și să facă o coaliție de guvernământ stabilă, lăsând în spate „problemele ireconciliabile” din „războiul Vlazilor”. Fie că îi vor zice AIE­4 sau oricum altfel, stabilitatea țării nu este negociabilă.

Din punct de vedere economic, Republica Moldova nu se află prea departe de anunțatul faliment transnistrean și nu este decât o chestiune de (foarte puțin) timp până se va ajunge la fundul sacului. Perfuziile financiare de la București și Bruxelles vor fi puse pacientului aflat în stare gravă, doar în cazul în care acesta are și el o dorință proprie de însănătoșire grabnică prin reformarea statului. Iar gândul că schimbarea macazului spre Est îl va înviora pe patul de spital în care se află este o simplă amăgire ce își găsește același răspuns în exemplul asistenței financiare cu țârâită pe care Moscova o oferă Tiraspolului.
Numai că UE nu e Federația Rusă și nu asistă social pe nimeni. Sau cum se spune în capitalism: „Niciun prânz nu e gratis!”. De aceea, Republica Moldova are nevoie de a se lepăda politic și economic de permanentul „sindrom Stockholm” pe care îl are față de Moscova și de această opțiune nefastă ce se numește Rusia. Lumea civilizată și bogată stă pe cealaltă parte a mesei, iar politicienii de la Chișinău au responsabilitatea de a­și duce cetățenii, pe care pretind că îi reprezintă, spre un trai mai decent și bunăstare. Deși este destul de târziu, politicienii de peste Prut ar putea trimite, măcar în al doisprezecelea ceas, Republica Moldova în Europa prin reforme reale și depolitizarea instituțiilor statului.

UE a spus clar și răspicat, prin vocea comisarului european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, după o vizită recentă la Chișinău, că „Bruxellesul nu poate implementa reforme în locul Republicii Moldova”. Ceea ce este foarte important este că oficialul european a declarat, negru pe alb, că Moldova a primit deja foarte mulți bani și „că va primi în continuare mulţi bani”, dar că este nevoie de stabilitate politică și apoi de un acord cu FMI. Pe linia UE s­a aliniat și Bucureștiul care a cerut, prin vocea președintelui și premierului de la București, „formarea grabnică” a unui guvern stabil de orientare proeuropeană. Cu toate acestea, premierul a avertizat că împrumutul financiar de 150 de milioane de euro nu va veni decât pentru un guvern pro­european care să continue reformele.
Rămâne de văzut dacă politicienii de la Chișinău vor ține cont de aceste semnale, unele chiar ghionturi, sau își vor continua impasibili disputele meschine pe ținte de moment. Ca să fim din nou foarte bine înțeleși, niciun creditor occidental nu va da bani unor „voronini, usați sau dodoni”, iar alternativa rusească are  priorități foarte costisitoare în estul Ucrainei, Crimeea, campania, militară din Siria sau micile republici separatiste din fostul spațiu ex­-sovietic pe care le sponsorizează tot mai greu. Totul se suprapune pe un șir de sancțiuni economice occidentale foarte apăsătoare pentru Moscova. În tot acest climat tulbure se ridică o întrebare legitimă: ce soartă vor croi politicienii de la Chișinău pentru Republica Moldova?

 

Mădălin Necșuțu

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu