Evenimentul zilei

Dum07052020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Unde se termină statalitatea Republicii Moldova ?

Unde se termină statalitatea Republicii Moldova ?

13 Noiembrie 2015 - 

Criza prin care am ajuns să trecem după votul pro-european din 30 noiembrie 2014 nu este numai nici una politică, și nici una de sistem.

Din contră, sistemul este la apogeul său. Criza este una a statului, a ideii însăși de Republică a Moldovei. Partidele pro­europene votate pe 30 noiembrie pentru a continua ce au început sau măcar a începe ce au promis anterior s­au dovedit a fi nu doar ne-europene, ci de-­a dreptul balcano­fanariote. Cu o singură excepție, aceea că fanarioții din secolul XVIII domneau asupra unor state vechi, legitime, iar guvernanții de azi exploatează agonia unei fantezii staliniste.

Deturnarea mișcării de renaștere națională începută în 1988 se încheie abia acum. Moldovenii au fost hrăniți constant cu iluzii, de tot felul și de toate culorile. De la moștenirea lui Ștefan cel Mare, la restaurarea URSS și de la Elveția răsăriteană, la un veritabil Kirghizstan. În loc să combată și să elimine efectele regimului sovietic asupra mentalității moldovenilor, guvernările au alimentat toate frustrările și stereotipurile, ba au creat și unele noi, transformând societatea moldovenească într­-un monstru hidrocefal.

Încă de la bun început, moldovenii au fost blamați pentru mișcarea de renaștere națională. Că a provocat conflicte interetnice și separatismul transnistrean, inclusiv războiul. Oare renașterea națională a unui popor supus unei ocupații străine este o crimă? Trebuia să uităm de limbă și istorie și aveam să împăcăm și capra și varza. Oricum, varza acceptă să fie digerată prin eliberare perpetuă de fascism. Dar de ce nu este blamat Dmitrii Donskoi pentru că s­a ridicat împotriva tătarilor?

Că doar asta a provocat „conflicte interetnice” și a dus la arderea Moscovei la trei ani după victoria rușilor. Trebuia, probabil, să proclamăm Moldova drept o mini­-Uniune Sovietică mumificată și „armonia universală” avea să fie păstrată. În caz contrar riscam să ajungem ca Țările Baltice, în UE și NATO, cuprinse acum de foamete și deportări.
Și așa s­-au apucat moldovenii, după ce 40 de ani au construit comunismul, să construiască statalitate. Și cum au construit comunismul, așa au construit și statalitatea, cu aceeași hărnicie și, mai ales, cu același deznodământ. Li s-a spus că limba este moldovenească, au vorbit în rusă, li s-a spus că trebuie stat neutru, s­au „neutralizat” cu trupe rusești lângă ogradă. Li s­a spus că integrarea în Uniunea Europeană trece prin Rusia, au ajuns la nivelul de trai din ”Tamojenîi Soiuz”și chiar au depășit recordul de degradare al acesteia. Totul în numele „națiunii civice” , a „statalității istorice”, a poporului și a păcii. Și cu cât acest stat se cufunda mai adânc în mlaștina dintre post­-sovietism și neo-paleo-­moldovenism, cu atât credința în viitorul luminos creștea. Și cu atât se întețea lupta împotriva dușmanilor tradiționali, fasciștii români și imperialiștii americani, care sabotau construirea unei oaze de prosperitate pe fundament bolșevic cu pereți din balega cumătrismului.

De aceea întrebarea potrivită acum nu este „când se termină statalitatea Republicii Moldova?”. Pentru că aceasta nu se termină, deoarece nici n­a început. De fapt, statalitatea moldovenească autentică este peste Prut, dar moldovenii îl iubesc mai tare pe Beliski decât pe Cuza.

Întrebarea este „Unde se termină statalitatea Republicii Moldova?”. Iar primul răspuns este: la cursul valutar leu-dolar. Alte răspunsuri posibile sunt: în vârful clasamentului mondial la corupție, la nunta lui Șevciuk și Ștanski, și desigur pe fundul sacului cu bani de la BEM căzut din căruța încasatorului. Tot acolo se află: integrarea europeană, Moldova fără sărăcie și comuniști, reformele și, evident, Miliardul.

Pentru că nu poți crea un stat modern prin renegarea propriei identități, falsificarea sau ignorarea istoriei, glorificarea unui ocupant și demonizarea unui ideal. Toate acestea creează anturajul perfect pentru habitatul politicienilor corupți, cocoțați pe frustrările și stereotipurile unei societăți îndobitocite sistematic de jumătate de secol.

Așa încât moldovenii au ajuns mai sovietici acum decât erau în timpul Uniunii Sovietice. Și în asemenea mediu acid bolșevic se implementează democrație și valori europene, pentru ca rezultatul să fie o triumfală revenire la putere a moldovenismului sovietic cu iz de nazism putinist, cadru ambiant perfect pentru înflorirea corupției și propășirea cumătrismului. Iar moldovenii sunt parte disperați, parte înrăiți, și în mare parte analfabeți politic și nostalgici după vremurile când erau obligați să nu gândească. Au fost aduși acum în așa stare, încât dacă încep să gândească iau decizii care te fac să crezi că mai bine... nu gândeau.
Pentru că ajung a căuta țări pe care nu le­-au avut, miliarde pe care nu le­-au văzut, lideri pe la Frankfurt și mântuirea, fără îndoială, la Kremlin. Saeculum obscurum !!!
1 comentariu

 • Link la comentariu Mihail Melnic Miercuri, 18 Noiembrie 2015 19:05 postat de Mihail Melnic

  Adevaruri, care lamuresc totul,privind statalitatea moldoveneasca.
  Cine a creat-o,cui foloseste si care-s semnele existentei statalitatii moldovenesti.
  Moldovenii sunt populatie majoritara in Republica Moldova. Moldovenii, unicii, care au creat statalitatea Republicii Moldova si unicii care au aparat-o. Minortatile natinonale,rusa si gagauza, au avut aici un aport destul de NESIMNIFACATIV. Ba, mai mult, s-au impotrivit, inclusiv armat, impotriva crearii si existentei statului, Republica Moldova!!
  Unicile semne ,,de existenta,, a statalitatii Republicii Moldova sunt prezente numai in Actele nationale si internationale privind ,,Statul Republica Moldova,,. In rest, statul Republica Moldova nu exista, aceasta unitate administrativa, artificial creata, exista, numai si numai, datorita ajutoarelor materiale, inclusiv in bani, din Romania, UE si SUA!! Fortele politice,de fapt sunt,niste grupari politico-mafiote, destinatia carora este apararea si promovarea intereselor liderilor acestei grupari, nimic mai mult! Numai Rusiei, cu adevarat, convine existenta statului Republica Moldova cu statul actual al ei.
  Conceptual,ideologic si valori nationale ,,stataliste,, specifice Republicii Moldova NU exista.Partea constienta,elita intelectuala si tinerii moldoveni impartasesc intru totul Valorile nationale ROMANESTI!! Liderii gruparilor politice proruse sunt adeptii moldovenismul statalist creat la Moscova de catre Serviciile secrete rusesti(FSB)!
  Asa ca, STATALITATEA adevarata a Republicii Moldova incepe si se termina numai in INSCRISURILE (actele) oficiale nationale si internationale. Adica pe hartie, in realitate, NU exista!!
  Cat,naiba,o sa sa ne mai jucam asa ,,de-a Tara-n bunghi,,!!

Lasă un comentariu