Evenimentul zilei

Sam07042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Bine ați revenit în RSSM, gătiți caloșii roșii!

Bine ați revenit în RSSM, gătiți caloșii roșii!

20 Noiembrie 2015 - 

A trebuit să mai moară o sută de oameni, de data aceasta la Paris, pentru ca președintele Timofti să găsească ceea ce n­-are. Și să decreteze în sfârșit o zi de doliu.

Dar ziua de doliu se potriveste nu doar în memoria victimelor atentatelor teroriste din Paris, dar și pentru Republica Moldova. Si aici s-­ar potrivi nu o zi, dar un an, sau chiar un secol de doliu. După cea mai scurtă alianță pentru cea mai fantasmagorică integrare, chiar și iluzia europeană a fost eclipsată de umbra patriei sovietice, care nu a murit niciodată în mentalitatea moldovenilor „eliberați” de corvoadei liberului arbitru. Ultimul sondaj de opinie, cu rezervele de rigoare relativ la obiectivitate, a demonstrate, din păcate, încă odată, că democrația pe mâna moldovanului este ca fisiunea nucleară pe mâna unei maimuțe!

Declinul popularității partidelor pro­europene tradiționale nu este o noutate, după actele de vitejie sinucigașă ale alianței minoritare și a războiului rozelor cu stejarul. Dar abandonarea vectorului european de către moldoveni și revenirea la expectativa mesianică a restaurării Uniunii Sovietice au demonstrat că nivelul de cultură politică a crescut... în jos. Cu cât statul acesta îți demonstrează mai accentuat eșecul, cu atât moldovenii cred mai mult în secularitatea și eternitatea sa. Cu cât moștenirea sovietică împiedică mai tare integrarea europeană, cu atât mai nostalgici după URSS sunt moldovenii... Cu cât mai agresivă este politica Rusiei, cu atât moldovenii vor mai mult să se închine în fața sa. Și astfel, cu cât mai dezgustătoare este imaginea pe care o admiră moldovenii în oglindă, cu atât mai multe oglinzi devin fasciste și euro-unioniste. Viitorul Parlament va fi nu doar mai roșu și mai rusofil decât în timpul comuniștilor, ci și mai răzbunător.

Și va suferi electoratul pro­european, nu politicienii pro-europeni, din cauza avariției și prostiei cărora s­a ajuns unde s­a ajuns.

Viitoarea alianță va fi tot un triumvirat, unul sovietic, între partidul „noștrilor”, partidul novoroșilor și nou-­creatul partidal neo­-bolșevicilor. Acestea nu vor rupe relațiile cu UE și, poate, chiar nici nu vor denunța Acordul de Asociere. Relațiile le va rupe UE, dacă nu a și făcut­o deja, care va uita de Republica Moldova pentru totdeauna.Toate micile progrese în direcția Uniunii Europene vor fi șterse și inversate, ca și cum nici n-­au fost niciodată. Orice discurs cu conținut pro­european va primi automat ștampila miliardului furat, iar discursul pro­românesc va deveni penal. Se va instaura de fapt o mini­-dictatură. Un nou fenomen pur moldovenesc, o dictatură a unei alianțe.

Pentru că dictatura, în realitate, va fi a lui Putin. Unii „experți” consideră că partidele de stânga vor face ordine și chiar mai multă integrare europeană decât partidele de dreapta. Cine va face ordine? Sau cineva chiar crede că Dodon sau platforma se deosebesc prin ceva de Filat sau Plahotniuc? Tot așa cum s­a deosebit Voronin de Lucinschi.

Rotația politicienilor în Moldova este ca schimbarea roților la o mașină fără motor. Inutil, dar arată promițător la început.
Mai ales dacă închizi capota, să nu se vadă lipsa părții mecanice. O nouă clasă politică, integră și devotată, este cea mai mare utopie în care au crezut vreodată moldovenii. Este chiar mai ușor să construiești comunismul decât să creezi o nouă clasă politică în Republica Moldova. Pentru că nu se ridică țari din kolhoz.

Un stat eșuat are doar doi opțiuni de ieșire din criza omnipotentă. Fie se unește cu un alt stat, viabil. Fie acceptă o administrație străină. Moldovenii nu ar accepta nici una nici alta, pentru că orgoliul și fudulia la moldoveni se împletesc pe o spirală ascendentă care reprezintă ADN­ul politic local. Cu o excepție, aceea că moldovenii vor accepta cu plăcere o administrație rusă, care se și va materializa prin guvernarea partidelor de stânga. Paralel, va fi păstrată utopia statalității și vor fi crescute, ca pe drojdie, româno­, euro­ și americano-­fobiile. Pentru că la moldoveni drumul reparat de americani este ocupație străină, iar armata rusă la Nistru este întru salvarea suveranității poporului. Deoarece schimbarea mentalității este mult prea dificilă, pentru că ”nu­-s muieți posmagii”.
Faptul că Voronin, după ce a venit la guvernare pe o platformă pro­-rusă, a întors brusc fața spre Europa, nu este un exemplu perpetuu. Atunci, situația geopolitică era cu totul alta. Iar convingerea că mai importantă este ordinea internă decât vectorul extern este o capcană bolșevică, la fel ca și cea cu pacea. Nu poate veni ordinea din partea unui stat construit pe minciună și corupție, cum este modelul din Rusia, și prin politicieni recrutați dintre recidiviști, cum a fost Ianukovici. Dar moldovenii cred în utopii și „Mesia” de partid. Și cred în continuare că lumina vine de la răsărit, deși transnistrenii, adică rușii, scumpesc frățește curentul electric. Pax sovietica !!!

Lasă un comentariu