Evenimentul zilei

Ma07072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Moldo-Babilonia a la...Caragiale!

Moldo-Babilonia a la...Caragiale!

04 Decembrie 2015 - 

Dacă mai era cazul, clasa politică de la Chișinăpendulează între ridicolul personajelor lui Caragiale și legenda muncitorilor de la Turnul Babel, ale căror limbi au fost încurcate de către Dumnezeu.

Nu pentru că politicienii de la Chișinău ar avea vreo aspirație măreață, ci pentru că fiecare partid care se recomandă a fi de factură pro-europeană are propria ambiție de vanitate. Fiecare dintre liderii acestor formațiuni, dorind un lucru comun – integrarea viitoare în Uniunea Europeană – ajung inevitabil să își încurce limbile în care comunică, astfel încât să nu se mai înțeleagă între ei. Și nici măcar nu e vorba de cea română sau cea rusă, ci mai degrabă de cea a rațiunii în interesul cetățeanului care i-a votat. Unii se dau „flexibili” la discuțiile privind formarea unei noi majorități în Parlament și desemnarea unui guvern pro-european, alții acuză „inflexibilitate” și angajamente de fațadă în legătura cu reforma reală, cu un fost lider după gratii în urma unor acuzații de corupție.

Exemplul României, în ceea ce privește susținerea unui guvern tehnocrat, este și el folosit cu dublu tăiș, doar atunci când convine contextului. Dar la fel ca în schițele lui Caragiale, personajele care îl invocă, îl revocă la fel de rapid. Curat-murdar! „Avem nevoie de un guvern tehnocrat după modelul României”, spunea liderul PDM, Marian Lupu, care completa că, și în România, două partide „diametral opuse din punct de vedere ideologic”, au convenit asupra necesității unei astfel de forme de guvernare. La doar două zile distanță, același domn ne spunea că „europenii nu cred într-un Guvern tehnocrat la Chişinău”. Ping pong-ul privind asumarea unui proiect guvernamental este lepădat și reluat cu un ritm halucinant, fapt ce nu te poate duce cu gândul decât la ideea că politicienii de la Chișinău n-am niciun fel de strategie pe termen mediu și lung și nu fac altfel decât să trăiască în specula politică a zilei în a cursului fluctuant.

Nici cei de la Bruxelles nu înțeleg pe ce limbă mai vorbesc politicienii de la Chișinău. La începutul acestui an, o delegație UE s-a înțeles ceva cu principalele trei partide pro-europeni, iar când europenii au plecat, două două dintre cele trei partide cu care s-a negociat au aplicat ad-hoc tactica mioritică și au „simplificat” peisajul guvernamental de cel de-al „treilea cioban”. De data aceasta, preşedintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European, Elmar Brok, nu a mai ajuns pe aeroportul de la Chișinău, concesionat între timp unor investitori dubioși cu  puternice legături în Rusia, ci a preferat o teleconferință cu fracțiunile pro-europene. Și de data aceasta aceasta, unii au încercat să îi acuze pe alții că, din cauza lor, Republica Moldova riscă să iasă din prioritățile UE pentru că nu doresc să se așeze la masa negocierilor. Numai că fricțiunile clasei politice pro-europene sunt periculoase. Nu atât pentru ei, soldați hârșâiți în lupte din aceste de gherilă politică, ci pentru pericolul stângisto-vamal și alte personaje populiste care riscă să ducă în derizoriu toată bruma de realizări din ultimii ani.

De aceea este foarte important că politicienii pro-europeni de la Chișinău să vorbească la unison pe aceeași limbă și să lase „moldo-babiloniana” deoparte dacă vor mai dori ca cineva, fie din țară sau de la Bruxelles, să îi ia în serios. Să renunțe la visurile vanitoase de „prim-Vlad” în această țară și să se pună pe treabă serioasă. Să se înhame la căruța cu speranțe europene de o viață mai bună a cetățenilor Republicii Moldova și să lase în plan secund micile interese de gașcă care nu fac decât să compromită nemeritat ideea de europenizare a țării în ochii votanților lor. Până atunci, Chișinăul nu va fi decât un Babilon, unde fiecare va vorbi doar pe limba sa iar misiunea aducerii țării mai aproape de Europa va fi una mai degrabă sisifică.

 

Mădălin Necșuțu

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu