Evenimentul zilei

Sam07042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Nici cu arbitraj european, moldovenii nu ies din inerție

Nici cu arbitraj european, moldovenii nu ies din inerție Recomandat

11 Decembrie 2015 - 

Ultimatum constituțional: Guvern sau alegeri anticipate!

Decizia Curții Constituționale a spulberat speranțele partidelor pro-europene la niște sărbători de iarnă liniștite. Protecția ultimelor șase luni ale mandatului Președintelui nu mai există. Fie se numește un guvern, fie se declară alegerile anticipate. Astfel încât președintele Nicolae Timofti, atât de solicitat cu numiri de prim-miniștri anul acesta, a primit din nou vizitele fracțiunilor parlamentare.

PLDM oscilează

Nici de data aceasta discuțiile nu au dus la vreun rezultat. Fracțiunea PLDM a rămas pe poziția anunțată anterior și susține că nu va participa la discuții până nu vor fi acceptate condițiile puse deja. Deputatul Vadim Pistrinciuc, a declarat presei că luni va avea loc un nou consiliu național al PLDM, unde se va discuta despre următoarele acțiuni ale partidului: „Am constat dificultatea în care se află țara. Nu ne dorim perpetuarea crizelor, dar, dacă nu pica Guvernul acum o lună, am fi avut și acord cu FMI și ajutorul României, dar acest lucru ține deja de trecut. Am propus un deziderat și anume scoaterea instituțiilor statului de sub orice control, inclusiv a celor care au fost partajate politic. Constatăm că partidele nu s-au expus asupra acestui subiect. Noi, deocamdată, vom rămâne pe aceeași poziție. L-am informat pe domnul președinte că luni vom avea un nou consiliu politic unde vom discuta ce facem”. Se pare că pe de o parte, în formațiunea liberal-democrată se simte lipsa unui lider cu autoritate, pe de altă parte perspectiva alegerilor anticipate, în acăror lumină se vede întunericul neaccederii în viitorul Parlament, îi pune pe liberal-democrați în fața unei decizii dificile. „Oricare partid poate veni cu un candidat la funcția de prim-ministru în situația actuală, însă dreptul exclusiv de a înainta această candidatură îi aparține președintelui Republicii Moldova. Vis-a-vis de declarațiile de până acum a PD-ului, suntem confuzi. Pe de o parte, suntem invitați, pe de alta, retorica este una arhiagresivă și, de multe, ori chiar manipulatorie”, a adăugat Pistrinciuc.  

Liberalii și democrații, în așteptarea „miresei”

Mihai Ghimpu este mult mai optimist, deși nu mai vorbește despre betonul alianței, surpat cu desăvârșire în ultimele săptămâni: ”Nu trebuie să ne grăbim. Eu consideră că trebuie să lăsăm la o parte supărările, frustrările, să punem în prim-plan interesul şi să ne aşezăm la masă. Şi eu parcă simt că se va întâmpla acest lucru". Declaraţia a fost făcută de liderul PL, Mihai Ghimpu, după consultările cu Nicolae Timofti, şi se referă la o alianţă de guvernare cu PLDM, despre care mai demult spunea că "nu-i beton, dar încă există”. Ghimpu a declarat că speră ca PLDM să-şi schimbe poziţia: ”Am discutat că e timpul să depăşim criza social-politică. Din păcate, odată ce PLDM rămâne pe poziţia veche, este imposibil. Sperăm că ei îşi vor anula decizia şi vor participa la negocieri. Eu sper că, după întâlnirea pe care am avut-o cu colegii europeni, PLDM să discute acest subiect într-o şedinţă la biroul sau consiliul lor”.

Marian Lupu promite ca, cel târziu până pe data de 10 decembrie, să fie înaintat un candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Lupu a ținut să precizeze că deocamdată nu este definită o candidatură pentru această funcție însă aceasta ar trebui să apară în urma consultărilor cu partidele politice din Parlament.  „Aceste consultări s-au axat pe desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, și acest lucru trebuie să-l facem în luna decembrie cel târziu. L-am informat pe președinte despre rezultatele consultărilor de până acum. Și într-un termen cât mai scurt posibil, de până la 10 de decembrie să venim cu o candidatură la funcția de prim-ministru, iar această candidatură să fie votată de cel putin 51 de deputați. ”. 

Sfatul oamenilor buni și europeni

În condițiile unui blocaj mai mare decât la începutul anului, unica speranță rămâne la oficialii europeni. Deși dezgustați de acțiunile partidelor pe care le-au susținut anterior, europenii încearcă să cârpească o nouă alianță. Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Vadim Pistrinciuc şi Iurie Leancă au avut o discuţie cu oficiali europeni, reprezentanţi ai familiilor politice din care fac parte cele patru formaţiuni de la Chişinău. Printre interlocutorii de la Bruxelles a fost, Elmar Brok, preşedintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European, vicepreşedinte al Partidului Popular European,  Petras Auštrevičius (ALDE) şi Andi Cristea (din partea familiei socialiştilor euopeni). Ulterior, liberal-democratul Pistrinciuc a spus că discuţiile s-au axat pe îngrijorările europenilor vizavi de criza politică de la Chişinău, dar şi pe o eventuală delegarea a unui grup de mediatori în RM care să impulsioneze un eventual proces de negocieri. Iurie Leancă a confirmat cele spuse de Vadim Pistrinciuc şi a adăugat că oficialii UE au atenţionat asupra faptului că nu există alternativă: „totodată, ei ne-au spus că această este ultima şansă pentru Republica Moldova”. Situaţia din Republica Moldova a fost dezbătută și la Strasbourg, în Parlamentul European. Marian Lupu, spune că europenii le-au atras atenţia asupra faptul că în experienţa statelor UE nu se regăsesc guverne tehnocrate, prin urmare ideea unui astfel de Executiv la Chişinău, transmite scepticism către occident. ”În primul rând ne-au spus că sunt îngrjoraţi de impasul la care se găseşte procesul de negocieri de la Chişinău. UE salută, atenţie nu impune, nu obligă, ci salută şi încurajează faptul ca un proces de negocieri să fie lansat cât mai curând şi cel mai important fără ca vreun partid politic să pună careva condiţii. Ne-au mai spus că este ultima şansă şi că în cazul în care nu vom profita de ea, atunci Republica Moldova are toate şansele să iasă din atenţia prioritară a Uniunii Europene. Ne-au mai spus că ei urmăresc îndeaproape ceea ce se întâmplă la Chişinău, iar concluzia lor comună este că: trei partide pro-europene sunt dispuse să se aşeze la masa de negocieri şi este PLDM-ul care stă izolat şi pune condiţii. Şi atunci partenerii noştri le-au atras atenţia colegilor din PLDM ca mingea este pe terenul lor”.

Dodon a admis că e „omul rușilor”

Și în timp ce oficialii europeni încearcă să miște carul cu boi moldoveni. liberal-democrații se pare că au găsit mai ușor limbă comună cu socialiștii. Ambele fracțiuni au părăsit joi sala de ședințe a Parlamentului. Gestul a stârnit reacții dure, mai ales la adresa PLDM. Cel mai violent a reacționat nimeni altul decât Vladimir Voronin. „Sunt o sumedenie de propuneri, de acte, care dovedesc o coordonare extraordinară între liberal-democrați și socialiști. De exemplu, inițiativa de modificare a Constituției pentru alegerea în mod direct a președintelui Republicii Moldova. În Parlament, dacă se scoală fracțiunea Partidului Socialiștilor și pleacă din sală, imediat se ridică și fracțiunea liberal-democraților. O sincronizare extraordinară!”, conchide liderul comuniștilor. Iar despre socialiști și Dodon, Voronin spune  că pur și simplu vor la „treucă”, și că sunt „bolnavi”: „Miercuri, când ne-am așezat și am început a discuta, toți au început să-și pună condițiile lor. Încă nimic nu s-a hotărât, dar ei sar în sus cu condiții. Primul a izbucnit, că el întotdeauna tare-i nerăbdător în ceea ce privește posturile, conducătorul socialiștilor. Tot timpul acesta se luptă pentru sau treucă. Am observat de mult la el apucături de a se cățăra pe capul cuiva tot timpul. Mie mi se pare că aceasta e o boală psihică, psihologică și fiziologică, să te rogi așa tare la guvernare și să vrei să fii nacealnik”.

De altfel, Igor Dodon a recunoscut că reprezintă interesele Rusiei la Chișină și nu ale moldovenilor. Întrebat în cadrul unei emisiuni ce crede despre epitetul de ”om al Moscovei” care i se dă deseori, liderul PSRM a spus că: ”Mai bine Dodon - omul Moscovei, decât Dodon - omul oligarhilor”.  Și după aceasta, imediat a alergat să-l întâmpine pe președintele Partidului «Spravedlivaia Rossia», Serghei Mironov, care, împreună cu alți demnitari ruși, a vizitat Găgăuzia. Chiar înpreajma Congresului PSRM, o nouă bună „sincronizare”, cum ar spune Vladimir Voronin.

 

Lasă un comentariu