Evenimentul zilei

Vi02282020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Cu mâna-n buzunarul UE și cu sufletul în Uniunea Vamală

Cu mâna-n buzunarul UE și cu sufletul în Uniunea Vamală

31 Decembrie 2015 - În ciuda preferințelor politice ale liderilor separatiști din regiunea transnistreană pentru Federația Rusă, UE a decis în continuare să vină cu un model atractiv de soft power pentru Tiraspol.

De ani de zile, oficialii UE insistă ca Tiraspolul să-și dea jos ochelarii de cal pentru a vedea multi-direcțional, în scopul de a căuta și alte alternative politico-economice care să contribuie la bunăstarea cetățenilor de pe celălalt mal al Nistrului. Asistarea socială anuală pentru populația transnistreană din partea Rusiei s-a dovedit deja a fi una falimentară, administrația separatistă transnistreană fiind nevoită de mai bine de un an de zile să caute pe fundul sacului bani pentru a plăti salarii și pensii. Situația s-a deteriorat cu atât mai mult cu cât Rusia are de întreținut acum și mai mulți vectori ai politicii sale externe, precum estul separatist al Ucrainei, anexata peninsulă Crimeea, dar și costisitoarele misiuni militare din Siria. Toate aceste pe un fundal de embargo menținut Rusiei de către Occident. Deși este vital pentru regiunea transnistreană, comerțul spre UE a fost însoțit mereu de un discurs politic demagogic și populist, cum că regiunea ar trebui să intre pentru prosperitate sub pulpana mai mult fictivei Uniunii Vamale, patronate de Rusia.

Modelul de lidership promovat de Șevciuk și-a atins deja limitele. Nu de puține ori, Moscova a criticat deschis huzurul în care trăiește acesta, dar și camarila sa. Obstinația cu care Șevciuk a refuzat sistematic să se așeze la masa negocierilor în formatul dedicat de 5+2 pentru dosarul transnistrean, a determinat inevitabil și mai mult sărăcirea regiunii. Conflictul din estul Ucrainei a pus capac posibilităților de export spre Rusia și alte țări din spațiul CSI, după ce Kievul a decis să închidă granițele platformei de comerț ilicit reprezentată de Transnistria. Ba mai mult, ucrainenii au săpat șanțuri adânci pe partea lor de frontieră pentru a stopa contrabanda, dar și un posibil atac militar dinspre regiunea transnistreană. În plan intern, Șevciuk a pierdut deja o primă luptă în Sovietul suprem de la Tiraspol cu principala grupare politico-economică concurentă – Obnovlenie – ce gravitează în jurul grupul comercial Sheriff. Mai mult de două treimi din mandate au mers către aceștia, iar așa-numitele alegeri prezidențiale ce vor avea loc în regiune, în 2016, s-ar putea să-l scoată complet din joc Șevciuk, tocmai datorită nevoii acestor actori comerciali de a-și plasa produsele pe piețele comerciale ale Uniunii Europene. La acest capitol, situația economică a regiunea separatiste arată, conform celor mai recente date oferite de Tiraspol, o scădere cu 23% a comerțul extern. În același timp, aceleași cifre indică faptul că Transnistria a exportat în cuantum de 53% spre statele UE, sau care au aspirații politice europene, socotind aici Kievul și Chișinăul. Cealaltă parte a exporturilor mergând spre așa-zisa Uniune Euroasiatică, care rămâne de facto la stadiul de fantasmă politico-economică de inspirație sovietică.

Una peste alta, UE este gata să mai întindă o mână spre Tiraspol. Recent, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat o decizie prin care Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană se va extinde, din ianuarie 2016, pe întregul teritoriul al Republicii Moldova, inclusiv regiunea separatistă transnistreană. Așa încât, toții agenții comerciali de peste Nistru vor putea exporta mărfuri în UE sub același regim preferențial ca cei de la Chișinău. Pe acest fundal economic, brațul politic al grupului comercial Sheriff se va întări și mai tare, iar rămânerea lui Șevciuk în fruntea regiunii separatiste este tot mai improbabilă. Cu toate acestea, nimeni nu trebuie să se iluzioneze că noile forțe politice, ce sunt acum pe val la Tiraspol, vor vira brusc spre UE și vor ieși de sub influența Moscovei. Mai degrabă, vor juca după în celebra replică a lui Gheorghe Dinică, din filmul „Filantropica” - „Mâna întinsă, care nu spune o poveste, nu primeşte pomană!”. Numai că pomana va fi primită de Tiraspol, fapt ce nu va ajuta deloc Chișinăul să reintegreze regiunea transnistreană, aflată sub povara falimentului, ci din contră UE îi va oferi un balon de oxigen, exact în momentul în care toată arhitectura „statală” a Transnistriei era gata să sucombe sub propria greutate. Cel mai probabil, cu banii europeni în buzunar, și vechii dar și noii „ciocoi cu bodyguarzi” de la Tiraspol vor visa la aceeași plăsmuire neo-sovietică numită fictiv Uniunea Euroasiatică, dar își vor îngrămădi cu grijă bancnotele de euro lângă rublele rusești.

Lasă un comentariu