Evenimentul zilei

Sam07042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Războiul economic, comercial și strategic Turcia-Rusia: costuri cât mai mari adversarului

Războiul economic, comercial și strategic Turcia-Rusia: costuri cât mai mari adversarului

05 Ianuarie 2016 - 

Rusia și Turcia se află pe un curs de coliziune major care amenință securitatea întregii regiuni a Mării Negre.

Și dacă evenimentul cel mai vizibil a fost doborârea avionului de vânătoare rus care bombarda turcomanii de la frontiera turcă, luptătorii din opoziția moderată anti-Al Assad, rivalitățile, ciocnirile și conflictul dintre cele două state datează de mai multă vreme.

Principala problemă a intervenit pe linie comercial-economică, ținând de prețul la gaze și nerespectarea de către Rusia a prețului și acordului anterior convenit. Încă de pe atunci Turcia lui Erdogan și-a anunțat nemulțumirea și a amenințat cu schimbarea sursei de aprovizionare cu gaz și anularea proiectului de construcție a centralei atomoelectrice cu partenerul rus. Însă, deja nervozitatea fusese instalată după ocuparea Crimeii și tratarea necorespunzătoare a populației tătare băștinașe, pentru care Turcia se pusese chezaș, interzicerea circulației liderilor tradiționali și blocarea instituțiilor media și a celor de învățământ în limba tătară din peninsulă. Rolul acordat inițial de Moscova Turciei de supervizare a respectării drepturilor tătarilor din Crimeea a fost ignorat și tratat marginal, ca și toate promisiunile făcute de Rusia după 17 martie 2014, cu costuri importante față de comunitatea de tătari, dar și față de cercasieni și alte grupuri etnice din Federația Rusă cu diaspore importante găzduite în Turcia și, firește, cu costuri mari pentru Turcia.

Ocuparea Crimeii nu a părut un pas major care să preocupe Turcia, însă militarizarea ulterioară a peninsulei și a Mării Negre a introdus o presiune majoră asupra tuturor țărilor litorale și, mai ales, asupra Turciei, care controlează și venerează principiile de la Montreux, 1936, privind regimul strâmtorilor. Aici presiunea majoră datează dinainte de războiul din Ucraina, și a fost îndreptat asupra statelor litorale, vizate de tentative de pătrundere în spațiul aerian și naval, de teste repetate ale trupelor ruse asupra apărărilor statelor NATO, apoi presiunea asupra comerțului liber pe linia est-vest din Marea Neagră, în fine instalarea în Crimeea și crearea unui spațiu de interdicție a accesului aerian și control a accesului naval prin capabilități de lovire în strâmtorim fapt ce a enervat puternic Turcia.

Presiunea cea mai mare a intervenit în septembrie, odată cu începerea operațiunilor majore în Estul Mediteranei și zona Latakia, din Siria. Introducerea echipamentului militar antiaerian, aerian și naval de interdicție a accesului pe toată regiunea, presarea Turciei din două părți, nord și sud, susținerea lui Bashar al Assad și crearea unei alianțe alternative șiite de către Rusia a dus la nervozitate crescută în Turcia. Dar, cum erau alegeri generale repetate și probleme cu minoritatea kurdă cu care negocierile de pace nu s-au încheiat, nu au răbufnit reacții publice dure.

Momentul de declic public, cu ieșiri și declarații virulente ale războiului informațional ruso-turc și cu răzbiul declarațiilor, a apărut după încălcarea spațiului aerian turc de către avionul rus și doborârea acestuia. De atunci practic cele două state au intrat în război deschis în care se utilizează toate mijloacele, de la expunerea acțiunilor serviciilor secrete la falsuri și minciuni și mergând până la agitarea minorității kurde de către Rusia, sau subminarea intereselor turce peste tot în lume, nu numai în Rusia, dar și în Irak sau Siria.

În momentul de față, cele mai periculoase sunt șicanele militare, în special în Marea Neagră. Au fost numeroase indicii privind șicane și amenințări, respectiv acuzații reciproce de blocare a cursului navelor sau tăiere a traiectoriilor încât nu lipsește decât un incident major de angajare militară la nivel naval sau aerian. Deja, în Marea Neagră întâlnirile sunt foarte dese, și partea rusă pare să caute harța pentru a obține situația de intervenție care să contrabalanseze și să răzbune doborârea avionului rus. De aceea, anul 2016 nu se anunță deloc unul fast și lipsit de pericole pentru toate statele litorale Mării Negre, în special în confruntările ce pot apare prin implicarea unor nave și aeronave ruse și turce.

 

Iulian Chifu

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu