Evenimentul zilei

Ma07072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Republica Moldova se culcă pe urechea stângă în 2016

Republica Moldova se culcă pe urechea stângă în 2016

08 Ianuarie 2016 - Anul Nou nu a adus nimic bun în Republica Moldova. Așa cum era de așteptat, guvernul Ion Sturza a murit înainte să se nască.


Nici măcar cvorum pentru decența unui vot negativ nu a existat, după ce doar 47 de dintre „aleșii neamului”, cum se spune pe la București, au avut decența de a veni la muncă într-un zi de luni. Butaforia politică, pusă în scenă cu doar zi înainte de votul care ar fi trebuit să fie dat în Parlamentul de la Chișinău, a rezistat preț de o zi doar pe hârtie. A fost poate ultima suflare a forțelor de dreapta din Republica Moldova, fapt ce nu face decât să deschidă ușa unor scenarii politice tot mai sumbre pentru Chișinău. Criza politică acută din Republica Moldova trece printr-o nouă fază ce pune viitorul european al țării sub tot mai multe semne de întrebare. Ce se reliefează în mod concret din tot acest tablou este faptul că Republica Moldova se îndreaptă cu pași grăbiți spre o guvernare de stânga, după aproape șapte ani. Că va fi una pro-europeană, sau că va fi una pro-rusă, nu va mai trece foarte mult timp până vom afla, deși în ambele cazuri viitorul nu sună deloc bine.

Filmul politic se derulează la Chișinău desprins parcă dintr-un teatru de marionete, în care păpușarul este stăpânul absolut al scenei. Fără rivali, ci doar cu aciuați ce fac în ultima zi guverne pe hârtie, dar așteaptă un vot serios în Parlament în cea de-a doua, denunțând apoi pasiunea pentru „schiuri” a celor care ar fi trebuit să vină să-l voteze. Să voteze ce: un premier și un guvern făcut pe genunchi? Numai de pe la București se mai aud voci ex-prezidențiale care cer „expulzarea” păpușarului,  însă și acestea vin prea târziu pentru a mai conta, după ce Petrom-ul românesc l-a făcut mare pe acest individ pe care-l tot înjură. Democrații de stânga de la Chișinău au mizat de mai demult totul pe o carte a războiului politic total, iar mașinăria puterii nu lucrează acum decât pentru ei. Pârghiile sale sunt atât de puternice, încât toată lumea pare să fie lipsită de idei, iar opoziția reală lipsește. Toți par să fi intrat în buzunarul unui singur personaj, iar fantoma guvernării voroniene începe să prindă contur în pielea altui actor politic. Unul și mai nociv, fără prea multe scrupule sau apariții publice, dar care a reușit să-și clădească o țară numai pentru el. Chiar dacă nu mai sunt bani în visteria țării, politicienii nu par foarte afectați de acest lucru și privesc liniștit spre viitor. Ei știu ca politica în Republica Moldova nu se face doar la vot, ci mai degrabă la întâlnire de taină în noapte prin hotelurile pe care le dețin. Acolo, în spatele ușilor închise, se hotărăște soarta țării și noile povești frumoase care vor fi spuse cetățenilor creduli și donatorilor occidentali.

Mai exact, Republica Moldova are acum două variante: fie alegerea unui premier de sub pulpana lui Plahotniuc, fie alegeri anticipate cu forțe pro-ruse în avanposturi. Ca să punem puțin sare pe rană, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dat și ea un imbold, reamintind recent că președintele trebuie să desemneze un candidat la funcția premier din rândul unei majorități parlamentare. PD a putut ademeni lejer nu mai puțin de 14 mercenari politici din curtea lui Voronin, care au îmbrăcat și ei la nevoie haina social-democrației de stânga și au mers cu jalba în proțap la Curtea Constituțională, bătându-se cu pumnul în piept că ei sunt acum majoritatea cerută de legea supremă. Cu noii trădători din curtea PCRM-ului, acum Republica Moldova are o majoritate în Parlament ce gravitează în jurul lui Plahotniuc. Cel care încă promite poporului că viitorul Republicii Moldova va fi unul european și în acord cu valorile Uniunii Europene, dar care se realizează cu aceleași jocuri de culise netransparente, apucături ce țin de „valorile” spațiul ex-sovietic.

Un alt scenariu, totuși improbabil după cum se succed scenele din această tragi-comedie politică de la Chișinău, rămâne cel al alegerilor anticipate. Nici în acest caz, lucrurile nu stau mai bine, partidele de stânga, în majoritatea lor oponente ale idei de aderare la UE, sunt pe val. Cu alte cuvinte, Moldova are de ales  acum între Moldova lui Plahotniuc cu discursul său doar declarativ pro-european și Moldova cuplului Dodon-Usațîi cu discursul său pro-rusesc. Sau poate toate cele trei formațiuni se vor uni sub un nou hibrid politic și vor combina culorile steagurilor de partid, care de altfel dau o cromatică reală a viitorului Republicii Moldova, dacă ar fi să judecăm după acest ultim episod al căderii premature a guvernului Sturza. În rest, Sărbători Fericite pe același vechi!


Lasă un comentariu