Evenimentul zilei

Ma07072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii An Nou în cojoc vechi!

An Nou în cojoc vechi!

08 Ianuarie 2016 - 

Republica Moldova a intrat în an nou la fel cum ieșise din cel vechi exact 365 de zile în urma. Adica fără guvern, fără alianță de guvernare și fără integrare europeană.

De fapt, „alianța de guvernare” a devenit la noi o sintagmă injurioasă, comparabil cu „cireadă de boi” sau „turmă de oi”. Iar integrarea europeană poate fi lesne inclusă în cărțile de povești. Simpli Feți-Frumoși și Ilene primviceprim-ministre ale Integrării Europene, avem cu toptanul, adică cu partidul. Cât despre guvern, acesta în Republica Moldova corespunde anotimpului. Un guvern interimar iarna, unul minoritar pentru primăvară, unul majoritar vara, și din nou unul interimar pentru toamnă. La moldoveni, guvernul este un fel de calendar, moștenire de la geto-daci, probabil.  Da, și cel mai important, Moldova a intrat în noul an fără cea mai mare comoară a sa: Miliardul.

Mai mult, moldovenii nici nu vor pedepsirea vinovaților pentru furtul așa-zis al secolului. Desigur, doar moldovenii, al căror stat numără cu greu 25 de ani, puteau numi delapidările de la BEM „furt al secolului”. Dar, totuși ei cred că statul moldovenesc are 650 de ani, nu șagă. Dar moldovenii nu vor investigații și pedepsirea criminalilor. Ei deja au hotarât cine sunt criminalii. Mai exact a hotărât Sovietul lor Suprem din PMAN. Doar în Moldova, vinovații pentru un furt nu se caută, ci se... decid. Mai ales că se decid nu chiar în Moldova, dar asta-i altă gâscă. Noua capitală a Moldovei este vechiul Frankfurt am Main (care degrabă se mută la Augsburg). Deci, în anul nou, moldovenii se pot mândri că intră fără buget, fără miliard, fără guvern, fără majoritate, fără dragoste pentru partidele parlamentare și fără țara înapoi. Dar, în schimb, cu partid nou de dreapta, de dreapta pe din dos, mai bine zis. Cu vreo trei salvatori de neam și țară, unul mai salvator ca altul. Cu doi feudali stăpâni de brazi și concerte, tot salvatori salvatori de neam și țară. Și cu statutul onorific, nu doar de cel mai sărac stat al Europei, dar și de cel mai prost. În schimb cu 650 de ani, care mereu vor fi 650 la număr, indiferent cum vor fi numărați, de la stânga spre dreapta sau invers.

De fapt, am intrat în noul an cu un guvern interimar și unul desemnat. Deci, tocmai cu două guverne. În Moldova nimic nu este așa cum pare. Două guverne, dar folos din ambele, ca din lopată la zburat în cosmos. De fapt, folos din aceste doua guverne paralele în spațiu-timp este cu puțin mai mult decât din celelalte instituții de stat, începând cu funcția supremă de președinte de partid pro-european. În noul an intrăm ca un „buboi copt” al Europei. Politicienii noștri încă mai cred că UE va aduce jertfe lui Quetzalcoatl de dragul moldovenilor. Că România ne va slava în orice situație, și va tolera injuriile zilnice aduse la fiecare colț de bravii haiduci moldoveni, care de 650 de ani tot nasc un stat și nici măcar să-l avorteze nu pot. Că Ucraina ne va acoperi cu sângele său de Rusia, în timp ce noi vom linge blidurile Transnistriei și Găgăuziei, de dragul păcii sepulcrice. Că tot ce se întâmplă ne va ocoli, de dragul sfântului scop de a ne învârti mai bine, a-i amăgi pe toți și a fi cei mai săraci din Europa pe Jeep.

Au trecut 25 de ani de când moldovenii nu mai cred în Moș Crăciun, dar cred în statalitatea moldovenească. Deși existența primului este mai probabilă și se materializează în darurile oferite copiilor și apropiaților. Iar a doua, se materializează doar în miliarde furate, scumpiri, dezamăgiri și eroi naționali, care apar cu o frecvență regulată, deseori reîncarnându-se în platforme, partide și candidați apolitici. Și moldovenii sunt gata să suporte orice jug, de dragul statalității, de dragul iluziei că pe păpușoiul uscat al lui Hrușciov ei pot construi un stat. Cel mai important este că moldovenii au intrat în anul nou tot în Republica Moldova. Nu în UE, nici măcar în Uniunea Vamală, nu înapoi în țară, dar din nou în aceeași, de 650 de ani, cum cred ei, mucegăită și dezintegrată la nivel molecular, Republică Moldova. Și așteapta, gladiatorii fluierul de început al macelului, guverne, parlamente, salvatori, oameni din popor, pentru popor, și care-și baga lejer piciorul în popor. Dacă cineva vrea țara înapoi, să-și amintească mai bine care este țara lui. „Engi land, engi konungr!” („Nu este țară, nu este rege!” Old Norse) !!!

 

Lasă un comentariu