Evenimentul zilei

Sam07042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii „Go West” sub radar american

„Go West” sub radar american

19 Februarie 2016 - 

Chiar dacă Uniunea Europeană este mai mult prezentă în discuțiile din spațiul public al Republicii Moldova, oficialii de la Chișinău trebuie să conștientizeze că SUA se uită foarte atent la tot ce se întâmplă în țară.

Republica Moldova începe să crească ca referiri în discursul oficialilor americani, dar și a analiștilor politici, iar implicarea în crescendo se poate observa cu ușurință.

Parteneriatul special dintre Washington și București nu are graniță pe Prut, iar cazul Republicii Moldova este analizat cu mare atenție de către americani. În contextul în care SUA vor aloca 3,4 miliarde de dolari pentru întărirea capacităților de luptă în Europa Centrală și Est pentru 2017, ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, a afirmat că Republica Moldova nu va fi ocolită. Americanii sunt deciși să continue eforturile de înzestrare a militarilor Republicii Moldova în scopul de a întări capacitatea de apărare a țării în fața „intimidărilor și influențelor externe”. Mesajul oficialul american vine să întărească inițiativele precedente și să asigure că SUA vor ține sub radar domeniul militar. Totodată, Ambasada SUA de la Chișinău a dat un semnal puternic prin trimiterea recentă în Republica Moldova a numai puțin de 17 generali americani și unui oficial din Departamentul de Stat, care au avut discuții cu factorii decizionali de la Chișinău privind securitatea naţională şi politica externă.

Moldova nu a fost ocolită nici la Conferința de securitate de la Munchen, un eveniment ce dă anual ora exactă a lumii în plan securitar. Un fel de „Davos”, numai că unul la care participă personale politice și militare de prim rang. Interesant este că și aici, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, a purtat o discuție tete­-a­-tete cu ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Galbur.

Nuland, o bună cunoscutoare a acestei regiuni a Europei, a cerut din nou respectarea „roadmap­-ului” occidental ce vizează reformele ce trebuie făcute rapid la Chișinău. În capul listei s-­a aflat, bineînțeles, reformarea sistemului de justiţie și combaterea corupției, aceleași pe care România le­-a trasat în schimbul ajutorului financiar de 150 de milioane de euro pentru Chișinău.

Astfel, SUA transmit deschis că obiceiurile ex­-sovietice legat de statul corupt și slab trebuie să înceteze pentru ca Republica Moldova să poate ieși la liman. Important este ca autoritățile de la Chișinău să preia mesajul așa cum a fost transmis și să treacă la treabă.

De altfel, Robert Kaplan, unul dintre cei mai buni analiști american pe această zonă, spunea într­-un interviu recent pentru Agerpres, că ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova nu este neapărat o consecință directă atât a implicării Rusiei, cât mai degrabă a influenței Rusiei de­a lungul deceniilor. Așa că marota actualei clase politice de la Chișinău cum că ar vrea să facă reforme, dar nu sunt lăsați de „mâna Moscovei”, nu mai funcționează. De altfel, premierul rus Dmitri Medvedev nici nu a făcut prea multe referiri la Republica Moldova în cadrul discursului de la Conferința de securitate de la Munchen de la finalul săptămânii trecute, ci s­-a rezumat numai la zonele de instabilitate regională ce cuprind Ucraina și Republica Moldova.

În schimb, Medvedev a făcut trimitere explicit la un nou Război Rece și a făcut trimitere la Criza rachetelor din Cuba, din 1962, când SUA și Rusia au fost la un pas de declanșarea unui război nuclear. Așadar, situația încinsă din regiune nu poate decât să grăbească pasul guvernanților în asigurarea stabilității Republicii Moldova prin întărirea capacităților de autosusținere, iar acest lucru nu poate veni decât sub forma reformele cerute pe axa Washington­-Bruxelles-­București, cu un rol american în creștere privind monitorizarea activității politice de la Chișinău.

Lasă un comentariu