Evenimentul zilei

Dum07052020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii „Șorheiada” sau până unde poate ajunge marasmul la moldoveni

„Șorheiada” sau până unde poate ajunge marasmul la moldoveni

29 Ianuarie 2018 - 

Am ajuns de poveste cu toată istoria asta legată de Ilan Șor: justiția lasă impresia că se teme nu care cumva să-l scape din brațe pe mult iubitul primar de Orhei. Unii sunt înclinați să creadă că tergiversarea asta de juma de an cu traducerea sentinței ar fi legată de intenția de a-l face deputat pe Șor, ca apoi acesta să beneficieze de imunitate, iar dosarul să fie dat uitării. 

S-ar putea să fie și acesta un motiv plauzibil, dar nu cred că e principalul. Bănuiala mea este că justiția ezită să-l condamne definitiv pe respectivul primar de teama de a nu lăsa întreaga populație a orașului Orhei în depresie. Și vă dați seama la ce poate duce depresia? Lipsă de poftă de mâncare, productivitate scăzută, chiar gânduri suicidale… Acum înțelegeți ce riscă să ajungă Orheiul, un oraș de oameni mândri, gospodărit de un primar și mai mândru de semenii săi care se bagă și în foc pentru a-i salva pielea? 

Marina Tauber, vicepreședintă a Partidului „Șor”, fostă președintă a Federației Moldovenești de Tenis, a opinat că ar trebui trași la răspundere toți care au făcut parte din echipa lui Filat și a cerut să fie lăsat în pace Ilan Șor și „să nu fie ponegrită imaginea lui Șor”. O înțelegem pe dna Tauber de ce îi ia apărarea prietenului său Șor: ea este una dintre persoanele „abonate” la „credite neperformante” (citește: nerambursabile) și cum să nu-l susțină pe binefăcătorul său și al altora ca dânsa? Noblesse oblige, cum spun țăranii noștri cu pensia minusculă... 

Nu prea îi înțelegeam la început pe orheieni și isteria lor în apărarea lui Șor. Acum îi înțeleg sau cel puțin încerc să-i înțeleg. Cândva, am făcut o paralelă între alegerea lui Șor de către orheieni și alegerea lui Abramovici de către locuitorii Ciukotkăi. Acum, orheienii ar putea fi comparați cu nord-coreenii. Numai că nord-coreenii îl aplaudă pe liderul de la Phenian de frică pentru viața lor, pe când orheienii îl aplaudă pe primarul lor de bună voie și nesiliți de nimeni, că așa au chef și-l iubesc la nebunie. 

Întâmplător, am găsit deunăzi, pe o rețea de socializare niște secvențe de la un spectacol susținut la Orhei în timpul sărbătorilor de iarnă. Pe scenă era un individ care s-a prezentat: „Aici e Cerbu la microfon și vă cânt, pățani, eu despre Șor”,  interpretând în stil hip-hop niște versuri extrem de „profunde”: „A venit Ilan Șor ca un LUP, poporul pe el l-au votat și Șor orașul a ridicat, toși orheienii pe Șor îl iubesc și cu plăcere îl mulțumesc, terenuri de fotbal, drumuri ca în Dubai, lumină peste tot ca în Kitai…”.

Brrr! Cum de se pierde așa amar (grețos) de talent! Dar cel mai mult m-a impresionat entuziasmul cvasitotal al orheienilor, care aplaudau frenetic, până la leșin. Și cum să nu recunoști că orheienii sunt net superiori nord-coreenilor? Cine dorește să se delecteze cu acel spectacol, poate accesa linkul 

https://www.facebook.com/emisiunea.lumina/videos/2005288959488036/

Dar vă avertizăm că nu este recomandat să-l acceseze celor slabi de înger sau cardiacilor: ar putea să le plângă de milă orheienilor sau i-ar apuca durerile de inimă. Sau ar muri… de râs. Bravos, orheienilor!

 

 

Lasă un comentariu