Evenimentul zilei

Dum07122020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Blocaj coordonat sau haos organizat? Provincia vine cu jalba-n proțap la Centru

Blocaj coordonat sau haos organizat? Provincia vine cu jalba-n proțap la Centru

08 Februarie 2018 - 

Că fugarul primar de Bălți, Renato Usatîi, de mult timp nu își îndeplinește atribuțiile de edil-șef, nu e o noutate. Că premierul Pavel Filip a intervenit recent cu autospeciale pentru a-i salva pe bălțeni de gunoaiele care riscau să provoace o epidemie, iarăși, nu e un subiect jurnalistic. Dar iată când chiar autoritățile locale solicită, neputincioase, ca Centrul să le ajute să „lupte cu deșeurile”, aici problema e mai complicată ca la Ilf și Petrov, care spuneau că nu trebuie să lupți pentru curățenie, ci e suficient să pui mâna pe mătură...

Consiliul municipal Bălți se adresează Parlamentului și Guvernului cu solicitarea să intervină în problema gestionării deșeurilor. În adresare se menționează că poligonul unde este evacuat gunoiul menajer din oraș este gestionat de către o companie de salubritate care pretinde taxe exagerate de la municipalitate. 

Poligonul a fost administrat de municipalitate până în 2012, când serviciul de evacuare a deșeurilor a fost transmis în concesiune unui partener privat. În 2014, a fost cesionat altei firme. La trei ani de la semnarea contractului, compania cesionară a comis încălcări frecvente ale condițiilor contractuale. Către sfârșitul anului 2017, a sistat unilateral serviciul de evacuare a deșeurilor, iar municipalitatea a fost nevoită să intervină cu măsuri urgente pentru evacuarea deșeurilor din oraș, se menționează în declarație.

(Întrebarea vină n-are: compania respectivă de unde a obținut aprobarea, licența sau de ce document era nevoie? Nu de la Consiliul municipal? Sau l-a obținut pentru o mie de ani?).

La începutul anului 2018, firma, invocând dreptul de gestionare a terenului unde este evacuat gunoiul, restricționează tot mai mult accesul către poligon. Zilnic sunt solicitate taxe, deși conform contractului achitările se fac la sfârșit de lună. Totodată, se solicită municipalității 100% plată în avans pentru deșeurile transportate la poligon.

Consilierii de la Bălți cred că o soluție ar fi identificarea unui nou poligon, dar pentru aceasta este nevoie de acordul administrației centrale.

Chiar să fie mai tare un amărât de privat decât un consiliu municipal ales de peste o sută de mii de alegători? E ceva putred în țara asta, mai ales că mulți ciripeau adesea: Bălți, „capitala de nord a Moldovei”, Bălți, Bălți...

 

Lasă un comentariu