Evenimentul zilei

Joi02202020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Mesajul maestrului, de dincolo de moarte

Mesajul maestrului, de dincolo de moarte Recomandat

03 Noiembrie 2014 - 

Încă nu pot crede ceea ce s-a întâmplat, încă nu pot realiza cât de fulgerător a dispărut un om care și-a pus amprenta pe istoria ultimilor ani, scrisă cu sânge și sudoare, a Republicii Moldova, republica soră a României, țara care își caută cu consecvență și disperare drumul european.

Maestrul Constantin Tănase a plecat dintre noi, doar fizic, nu și definitiv, deoarece opera sa rămâne nemuritoare, la fel ca și convingerile sale democratice și pro europene. De dincolo de moarte, maestrul Constantin Tănase va veghea la normalizarea unui drum ireversibil pentru Republica Moldova.

Întreaga lume jurnalistică din Republica Moldova, din România, dar și din peisajul vast al românilor de pretutindeni a rămas înmărmurită de durere într-o zi mohorâtă de sfârșit de noiembrie 2014, când dintre noi a plecat fulgerător și nedrept de repede jurnalistul, publicistul și scriitorul Constantin Tănase, directorul și fondatorul ziarului TIMPUL de la Chișinău. Era mult prea tânăr, mai avea multe de spus și de făcut și mai trebuia să ne încânte multă vreme cu editorialele sale pline de nerv, adevăr și finețe critică. Dar timpul parcă nu a mai avut răbdare cu el!
Avea doar 65 de ani și poate că, oricât de dureros ar părea, Dumnezeu îi cheamă la El pe cei mai buni dintre noi. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Am primit, la fel ca și alți jurnaliști preocupați de românii de pretutindeni, vestea morții fulgerătoare a celui care a fost nu numai un reputat jurnalist, ci și un creator de media, un mentor pentru mulți din jurnaliștii moldoveni de azi, un scriitor talentat și un om prea mare și prea frumos în complexitatea sufletului său uriaș. Îmi amintesc ceva ce, pe vremuri, la orele de istorie, am învățat despre Iancu de Hunedoara; pe mormântul său a fost inscripționat următorul epitaf: „S-a stins lumina lumii!”

O, da! Dumnezeule mare! Cât de actuală este acea inscripție, acum când printre îngeri, în lumea fără de întoarcere a plecat și marele Constantin Tănase. S-a stins lumina lumii jurnalistice și culturale românești de la Chișinău! Prea repede maestre, prea trist și prea nedrept e plecarea dumneavoastră printre îngeri! Dar vă asigurăm maestre minunat că veți rămâne viu și nemuritor prin opera dumneavoastră impresionantă, prin moștenirea lăsată și prin media pe care ați dus-o la perfecțiune în republica soră de peste Prut!

Înțeleg că Moldova, și nu numai, poartă un respect enorm maestrului și în acest sens ziua de 1 noiembrie 2014 este zi de doliu național în această țară. Mai mult, o stradă din Chișinău va purta numele celui care a fost directorul fondator al ziarului TIMPUL.

De pe patul de spital, maestrul și-a scris ultimul editorial, iar textul acestuia este scurt, cuprinzător și cutremurător. Este mesajul lui către urmași și seamănă, cumva, cu mesajul, celui care este simbolul Republicii Moldova, marele domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt. Așa cum domnitorul spunea că Moldova nu e a lui, ci a urmașilor lui, maestrul Constantin Tănase a scris în ultimul său editorial: „Îmi amintesc cu câtă mânie proletară s-au izbit asupra mea atunci când am scris că Moscova nu este partenerul nostru strategic, ci dușmanul nostru strategic.

Uite că așa și s-a întâmplat. Azi, Moscova, este pentru RM focarul de unde pornesc toate relele. Alegerile din 30 noiembrie trebuie câștigate de partidele din fostul arc guvernamental. Câștigăm alegerile din 30 noiembrie, câștigăm țara!” Și, cu adevărat, mesajul lui Constantin Tănase, de dincolo de moarte, poate chiar continuarea acestui editorial mobilizator, nu poate fi decât acela că trebuie câștigate alegerile din 30 noiembrie 2014. În cinstea, în amintirea și în memoria marelui Constantin Tănase!

Dumnezeu să te aibă în pază și să te odihnească în pace, maestre!

 

Romeo Crâșmaru

Evzmd.md

Website evzmd.md

1 comentariu

  • Link la comentariu ion Miercuri, 05 Noiembrie 2014 08:12 postat de ion

    A fost un intelectual si un jurnalist de valoare in anii de eliberare nationala si constituire a R.Moldova pana la aparitia "unionismului". "Lumina"ce a generat-o in ultimii ani a fost, cu regret, una tendentioasa - in exclusivitate in interesul NELOIAL al"fratelui mai mare" roman, aflat in lupta de concurenta pentru dominatie regionala cu "frate mai mare" rus, dar nicidecum direct in interesele NATIONALE ale R.Moldova. E un simbol al intelectualului moldovan care si-a abandonat poporul si idealul initial de "Unire, moldoveni!" pentru un stat moldav independent de orice "frati mai mari" si mai "smecheri", pofticiosi de a fi ei stapani pe aceasta palma de pamant moldav. Ambii "frati mai mari" sunt contra INDEPENDENTEI reale a R.Moldova si nu le convine o "istorie de succes" a R.Moldova. Cazul cu gazoductul Iasi-Ungheni ne-a demonstrat ca Romania realmente nu doreste o INDEPENDENTA ENERGETICA a R.Moldova si saboteaza actiunile UE de conectare a RM la sursele, retelele energetice ale UE, tradeaza RM si face jocul Gazprom-ului. Moscova nu este partenerul strategic al R.Moldova, dar iata nici Romania cand e vorba de fapte - la fel nu e un partener strategic al R.Moldova, are aceleasi intentii, "pofte" expansioniste, NELOIALE contra "sorei" sale R.Moldova. La 30 noiembrie doresc sa castige fortele PRO-UE, dar nu cele ale "fratilor mai mari". Indeosebi de ingrijoratoare sunt intentiile Romaniei de LICHIDARE a R.Moldova prin asa-zisa "unire" pana la 1 decembrie 2018. Asta e, oare, "fratie"?

Lasă un comentariu