Evenimentul zilei

Ma07072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii România "Iniţiativa Bucharest 9". Ministrul Apărării, Mihai Fifor: „Statele de pe flancul estic al NATO împărtăşesc o serie de preocupări comune şi particulare” / Galerie FOTO

"Iniţiativa Bucharest 9". Ministrul Apărării, Mihai Fifor: „Statele de pe flancul estic al NATO împărtăşesc o serie de preocupări comune şi particulare” / Galerie FOTO

13 Martie 2018 - 

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a afirmat marţi, în debutul reuniunii miniştrilor apărării din ţările participante la "Iniţiativa Bucharest 9 (B9)", că statele de pe flancul estic al NATO împărtăşesc o serie de preocupări comune şi particulare.

Din perspectiva noastră, convergenţa abordărilor naţionale pe teme curente de securitate şi apărare a spaţiului euroatlantic presupune dezvoltarea cooperării mai aplicate, inclusiv prin valorificarea diferitelor formate multinaţionale. În acest sens, în condiţiile în care statele de pe flancul estic al NATO împărtăşesc o serie de preocupări comune şi particulare, din perspectiva percepţiei asupra riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii, considerăm utilă dezbaterea acestor subiecte în formatul B9, ca etapă de pregătire şi coagulare a poziţiilor naţionale în vederea definirii unei viziuni comune la nivelul NATO, cu prilejul summitului care va avea loc în luna iulie a acestui an la Bruxelles", a spus ministrul.

El a adăugat că acest lucru va demonstra unitatea şi coerenţa flancului estic aliat.

"În primul rând, asigurarea securităţii şi apărării presupune o abordare omnidirecţională, în condiţiile în care o criză de securitate în prezent poate implica atât mijloace convenţionale cât şi neconvenţionale, de tip hibrid, sau provocări asimetrice. În acest sens, sunt necesare coordonarea şi cooperarea în dezvoltarea capabilităţilor necesare pentru gestionarea ameninţărilor potenţiale şi potenţialele consecinţe ale acestora. În al doilea rând, trebuie să acţionăm în sensul maximizării rolului de descurajare a mijloacelor de apărare pe care le avem la dispoziţie", a precizat el.

Fifor a arătat că în cadrul reuniunii de marţi vor fi abordate aspecte privind riscurile şi ameninţările curente la adresa securităţii, dar şi progresele înregistrate pe palierul implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia din 2016.

El a reamintit că Iniţiativa B9 a fost lansată de România în anul 2014, ca platformă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii participanţi.

„Iniţiativa Bucharest 9 a fost lansată de ţara noastră, în parteneriat cu autorităţile de la Varşovia în anul 2014, ca platformă pentru aprofundarea dialogului şi consultărilor între 9 aliaţi: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Din perspectiva noastră, coerenţa pe care o dorim realizată pe Flancul estic are ca punct de plecare convergenţa abordărilor naţionale pe teme curente de securitate şi apărare, dublată de o cooperare mai aplicată, inclusiv prin valorificarea diferitelor formate multinaţionale, cum este B9. 

Toate aceste elemente le-am discutat astăzi în cadrul întâlnirii bilaterale cu omologul meu polonez, Mariusz Blaszczak, şi sunt convins că, în pregătirea Summit-ului NATO din iulie, acestea vor prinde substanţă.”, a scris ministrul Apărării Mihai Fifor. într-o postare pe pagina sa de facebook. 

Trebuie să identificăm împreună cele mai fezabile soluţii, capabile să răspundă în mod echilibrat tuturor tipurilor de ameninţări, indiferent de provenienţa acestora.

La rândul său, ministrul Apărării din Polonia, Mariusz Blaszczak, s-a declarat mulţumit de faptul că deciziile adoptate la Varşovia în 2016 sunt implementate. El a adăugat că acţiunile Rusiei determină acordarea unei atenţii sporite securităţii.

"Aşa cum toţi ştim, activităţile Rusiei ne forţează să acordăm o atenţie majoră securităţii. Mă bucur că tot mai multe ţări acordă 2% din PIB pentru Apărare. Asta face şi Polonia. Un act legislativ adoptat în Parlamentul polonez spune explicit că din anul 2030 vom cheltui 2,5% din PIB pentru Apărare. De asemenea, modernizăm armata noastră şi cumpărăm echipament modern. Am discutat despre acest subiect şi cu ministrul Fifor, înaintea întâlnirii noastre, şi acesta este drumul corect pentru a consolida apărarea noastră. Suntem perfect conştienţi de ameninţări şi suntem pregătiţi să asigurăm securitatea. Nu este vorba doar de securitatea ţărilor noastre, ci şi a Europei şi a lumii libere", a menţionat ministrul polonez.

La reuniunea miniştrilor apărării din ţările participante la "Iniţiativa Bucharest 9" (Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Ungaria, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, România şi Republica Slovacă) participă şi oficiali ai NATO, precum şi reprezentanţi ai Departamentului american al Apărării, informează AGERPRES.

Prezenți la discuţiile purtate cu miniştrii apărării ai Flancului Estic NATO, atât președintele Senatului, cât și presedintele Camerei Deputaților au făcut, la rândul lor, următoarele declarații:

„Importanţa promovării comune a unor abordări convergente şi unitare a statelor aflate la frontiera de est a NATO vizează menţinerea pe agenda Alianţei a necesităţii întăririi, în continuare, a capacităţilor de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, pentru asigurarea securităţii întregului spaţiu euroatlantic”, a declarat preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu.

„Pentru România, din punctul meu şi al nostru de vedere, garanţiile securităţii noastre naţionale sunt apartenenţa la NATO şi Parteneriatul strategic cu SUA. De asemenea, cred că NATO trebuie să aibă o abordare mult mai coerentă în ceea ce priveşte întărirea flancului estic, pentru că trebuie să înţelegem că graniţa estica a Uniunii Europene, care sunt statele reprezentate astăzi aici, este poate cea mai importantă zonă din NATO, ţinând cont şi de evoluţiile din zona extinsă a Mării Negre, de acţiunile Rusiei, de ceea ce se întâmplă în zona noastră. România şi Polonia, în viziunea noastră, trebuie să aibă un rol foarte important la masa la care se iau marile decizii, pentru că această zonă a devenit în ultima perioadă de o importanţă foarte mare, zona Mării Negre”, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

 

Lasă un comentariu