Evenimentul zilei

Sam08082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Politica Semnal de alarmă al experților: R. Moldova este lipsită de apărare

Semnal de alarmă al experților: R. Moldova este lipsită de apărare Recomandat

28 Aprilie 2016 - 

În condițiile în care în ultimii ani Armata a fost o instituție subfinanțată constant, experții atrag atenția asupra riscurilor de securitate la care se expune R. Moldova.

Avertizarea este cu atât mai importantă cu cât climatul de securitate din regiune s-a deteriorat foarte mult începând cu 2014, de la Euromaidan și anexarea Crimeei de către Federația Rusă. „În consecință, către anul 2015, țara noastră s-a situat pe ultimul loc în regiunea Europei Centrale și de Est la capitolul ponderii cheltuielilor pentru apărare în PIB”, se arată în studiu analiștilor de la Expert-Grup. Aceștia atrag atenția că în condițiile constrângerilor bugetare existente, fondurile alocate pentru construcția apărării naționale nu se folosesc în cel mai optim mod.

O altă recomandare se referă la elaborarea documentelor strategice de apărare. „Fără aprobarea Strategiei Militare Naționale, Doctrinei Militare și a Cărții Albe a apărării, alocările publice pentru sector nu au și nu vor avea un efect scontat. În mod firesc, este nevoie și de revizuirea structurii Armatei Naționale (AN) conform realităților actuale de finanțare, care să permită reorganizarea componentelor ce au o contribuție minimă la apărarea națională, dar consumă surse financiare semnificative”, se mai precizează în analiza celor de la Expert-Grup. Bugetul alocat Apărării din PIB este de numai 0,3% în ultimii patru ani, ceea ce plasează R. Moldova la coada clasamentelor din Europa. 

Lasă un comentariu