Evenimentul zilei

Sam08082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Politica SONDAJ: Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale Igor Dodon şi Maia Sandu ar ajunge în turul II

SONDAJ: Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale Igor Dodon şi Maia Sandu ar ajunge în turul II Recomandat

04 Mai 2016 - 

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţaile, în turul doi ar accede liderul socialiştilor, Igor Dodon, şi preşedinta proiectului politic PAS, Maia Sandu.

Potrivit rezultatelor Barometrului Opiniei Publice aprilie 2016, Igor Dodon ar fi votat de aproape 30% dinte respondenţii decişi, iar Maia Sandu – de aproape 21%, transmite IPN.

Pe al treilea loc, cu puţin peste 12%, s-ar clasa Andrei Năstase, preşedintele Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr. Acesta ar fi urmat de liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, cu 7,7%. Tot atât ar acumula şi Renato Usatîi, preşedintele Partidului Politic Partidul Nostru, chiar dacă acesta nu poate candida pe motiv că are mai puţin de 40 de ani, respondenţii l-au numit. Pe locul şase s-ar clasa Iurie Leancă, preşedintele Partidului Popular European din Moldova, cu 4%. Acesta este urmat de Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, cu 3,4%, apoi de actualul premier, Pavel Filip, care ar acumula circa 3% din voturi.

Pe ultimele locuri se clasează primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Chiar dacă nu are vârsta necesară pentru a candida, aproape 2% dintre respondenţi l-ar vota la prezidenţiale. Dorin Chirtoacă este urmat de actualul preşedinte, Nicolae Timofti, care ar lua 1,4% din voturi dacă ar candida.

Respondenţii au fost întrebaţi şi pe cine nu ar vota la funcţia de preşedinte. Peste 52% dintre ei au spus că nu ar vota pentru Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele PDM. Acesta este urmat de ex-premierul şi liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, cu 39,5%. Pe locul trei în topul celor pentru care nu ar vota se clasează liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, cu 39,2%. Acesta este urmat de Marian Lupu şi de Vladimir Voronin, cu câte 33% şi respectiv 31%.

Barometrul Opiniei Publice a fost realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”, la comanda Institutului de Politici Publice, care prezintă Barometrul din anul 1998. Sondajul a fost efectuat în perioada 16-24 aprilie, pe un eşantion de 1143 de persoane din 86 de localităţi. Marja de eroare este de 2,8%.

Lasă un comentariu