Evenimentul zilei

Mie04082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Politica Investigație RISE: Relația offshore Plahotniuc – Voronin

Investigație RISE: Relația offshore Plahotniuc – Voronin Recomandat

05 Mai 2016 - 
CARICATURĂ: Alex Buretz / rise.md CARICATURĂ: Alex Buretz / rise.md

Interesele lui Vladimir Plahotniuc și ale familiei fostului președinte Vladimir Voronin au fost reprezentate, prin interpuși, în compania offshore prin care a fost controlat postul de televiziune NIT TV. Mai multe documente consultate de reporterii RISE Moldova, arată că din grupul intermediarilor în afacerile oligarhului fac parte un ministru și un viceministru, dar și președintele Parlamentului.

Postul de televiziune NIT a fost lansat în 1997 de compania Noile Idei Televizate SRL, iar timp de aproape 20 de ani asociații majoritari au fost ascunși în offshore. În cercul de intrepuși ai beneficiarilor reali figurează actualul viceministru al Economiei, Vitalie Iurcu, bancherul familiei fostului președinte Vladimir Voronin, Igor Anglicev, dar și reprezentantul-cheie al afacerilor lui Plahotniuc în paradisurile fiscale – Serghei Noscov.

Deși postul de televiziune a fost închis acum patru ani, după ce i-a fost retrasă licența, societatea Noile Idei Televizate SRL este încă activă.

Lanțul offshore

13 Iulie 2006. Advac Associates Ltd (Insulele Virgine Britanice – BVI) este creată de Newburn Holdings Ltd (Belize), iar secretarul companiei este Hextable Limited (Bahamas) Detalii, AICI. Ultima a figurat în calitate de reprezentantă a companie Valemont Properties LTD (Marea Britanie), folosită în „spălătoria rusească” de 20 miliarde de dolari care a tranzitat Republica Moldova. Detalii, AICI și AICI

În ziua în care a fost înregistrată Advac Associates, avocații din Insulele Virgine Britanice eliberează o procură generală pe numele intermediarului moldovean Serghei Noscov. Cu acest document, Noscov avea dreptul, din numele Advac, să înregistreze alte companii oriunde în lume, inclusiv să-i împuternicească în diferite tranzacții pe alți intermediari.

25 August 2006. World Group Assets Limited (BVI), în calitate de asociat majoritar la NIT (Detalii, AICI), reprezentată de Vitalie Iurcu – actualul viceministru al Economiei, transferă dreptul de proprietate al NIT către noul proprietar – Advac Associates Ltd, reprezentată de Noscov.

1 August 2008. Advac Associates Ltd, de această dată reprezentată de Vitalie Iurcu în baza unei împuterniciri de la Noscov, achiziționează mai multe tipuri de echipament pentru postul de televiziune NIT.

Citește investigația integrală pe Rise.md.

Lasă un comentariu