Evenimentul zilei

Sam02222020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Politica Barack Obama şi Traian Băsescu au felicitat Moldova cu ocazia Zilei Independenţei

Barack Obama şi Traian Băsescu au felicitat Moldova cu ocazia Zilei Independenţei Recomandat

27 August 2014 - 

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, şi preşedintele României, Traian Băsescu, au transmis un mesaj de felicitare preşedintelui Nicolae Timofti, cu prilejul Zilei Independenţei Republicii Moldova. În text preşedinţii au menţionat că împărtăşesc, alături de cetăţenii Republicii Moldova, emoţia şi bucuria acestei celebrări.

Barack Obama a spus că anul trecut a fost unul de referinţă pentru relaţiile dintre Republica Moldova şi SUA. Odată cu vizita secretarului John Kerry la Chişinău şi cea a prim-ministrului Iurie Leancă la Washington, relaţiile dintre naţiuni sunt mai puternice ca niciodată.

„Statele Unite respectă dreptul poporului moldovean de a-şi decide în mod liber viitorul şi susţinem aspiraţiile democratice şi europene în calitate de cel mai bun garant al securităţii şi prosperităţii Republicii Moldova în viitor. Sunt fericit să văd că Moldova întreprinde paşi importanţi întru atingerea acestui obiectiv prin semnarea Acordului de Asociere şi obţinerea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Ştim că mai sunt multe de făcut, iar Statele Unite sunt gata să ajute Moldova în implementarea reformelor necesare pentru construirea unui viitor mai democratic şi prosper”, a subliniat preşedintele american.

Preşedintele SUA a mai spus că Statele Unite sunt ferm angajate să ajute Republica Moldova în menţinerea suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale şi vor continua să lucreze în formatul OSCE 5+2 pentru a ajunge la o soluţie paşnică, justă şi durabilă în rezolvarea conflictului transnistrean.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a menţionat că Ziua Independenţei este o zi cu semnificaţii istorice deosebite pentru Republica Moldova. „Doresc să reafirm, cu acest prilej aniversar, faptul că Republica Moldova, aspiraţiile sale europene şi prosperitatea cetăţenilor săi de care ne leagă o îndelungată istorie şi, mai ales o profundă prietenie, vor fi întotdeauna proiectul meu de suflet”, a menţionat preşedintele român.

Acesta a mai spus că este bucuros că aniversarea din acest an se desfăşoară într-o perioadă extrem de importantă pentru viitorul Republicii Moldova şi salută încă o dată toate eforturile autorităţilor de la Chişinău care au reuşit să atingă, în ultimele luni, obiectivele importante în procesul apropierii de Europa, răspunzând astfel unui deziderat colectiv.

„Vă asigur că România vă va fi întotdeauna alături, în tot ceea ce vă veţi propune pentru asigurarea unui viitor demn, liber şi prosper pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova”, se mai spune în mesajul adresat preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, de către preşedintele României, Traian Băsescu.

Pe 27 august Republica Moldova sărbătoreşte 23 de ani de la votarea Declaraţiei de Independenţă.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu