Evenimentul zilei

Sam02222020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Politica Liberalii îl acuză pe Igor Dodon de colaborare cu FSB

Liberalii îl acuză pe Igor Dodon de colaborare cu FSB

04 Noiembrie 2014 - 

Partidul Liberal îl acuză pe Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, de colaborare cu mai mulţi reprezentanţi ai Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB). Potrivit liberalilor, Igor Dodon i-a cerut lui Constantin Romodanovski, şeful Serviciul Federal de Migraţie, să expulzeze muncitorii moldoveni din Rusia pentru ca aceştia să se întoarcă în Moldova şi să voteze cu socialiştii, deturnând cursul european al ţării.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat, la o conferinţă de presă, că Igor Dodon a postat pe pagina web personală un articol despre întâlnirea sa cu oficialul rus, în care Romodanovski menţionează că sunt 230 de mii de migranţi moldoveni care pot fi expulzaţi, iar Dodon îi cere să nu facă acest lucru. Potrivit lui Mihai Ghimpu, această discuţie este una cifrată, socialistul cerând, de fapt, exact opusul spuselor sale. „FSB-ul rusesc, cu cruzime folosind astfel de persoane cum este al nostru rotunjel, loveşte în moldovenii din Rusia, dar şi în cei de acasă, pentru că au familii”, a subliniat liberalul.

Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL, a declarat că şeful Serviciul Federal de Migraţie , Constantin Romodanovski, este un fost agent KGB şi actual agent FSB, iar instituţia pe care o conduce e doar o unitate sub acoperire a FSB-ului. Potrivit lui Valeriu Munteanu, serviciile secrete ruse ar mai controla două organizaţii ale migranţilor moldoveni din Rusia: Sindicatul inter-regional al angajaţilor din sfera construcţiilor, organizaţiilor industriale şi domeniile conexe „Codru”, condus de Evghenii Sokolov, fost şef al departamentului penitenciare în Moldova, acuzat că ar fi transferat deţinuţii în stânga Nistrului şi i-ar fi înrolat în armata separatiştilor, şi Congresul diasporelor moldoveneşti.

Potrivit lui Veaceslav Untilă, vicepreşedinte al PL, Congresul diasporelor moldoveneşti îşi are sediul chiar în Ambasada Moldovei din Moscova, unde se află şi firma care a cumpărat în mod controversat Banca de Economii a Moldovei. Potrivit liberalului, Congresul diasporelor moldoveneşti profită de funcţia ambasadei pentru a câştiga încrederea moldovenilor din Rusia şi a-i influenţa. În privinţa misiunii diplomatice, Veaceslav Untilă a remarcat că aceasta a mai fost implicată în alte controverse, precum vânzarea de plăcuţe de înmatriculare diplomatice către oameni de afaceri ruşi.

Liberalii au acuzat Ministerul Afacerilor Externe şi Biroul pentru relaţii cu diaspora de cooperare cu asociaţiile din diasporă controlate de FSB, pe care le sprijină inclusiv financiar, şi au cerut Guvernului să oprească finanţarea şi asistenţa pe care o oferă acestor organizaţii care sabotează cursul european al ţării. Totodată, ei au cerut Serviciului de Informaţii şi Securitate să documenteze activitatea celor care lucrează împotriva Republicii Moldova, inclusiv a liderilor politici, şi să pună informaţia la dispoziţia organelor de urmărire penală, iar Ministerului Afacerilor Externe să ia măsuri pentru a elimina agenţii FSB de pe teritoriul Ambasadei Moldovei din Moscova.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu